Skip to main content

Το απόγευμα Eurogroup – Aπό αύριο οι εξελίξεις

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Σύντομη αλλά έντονη αναμένεται να είναι η συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup καθώς ουδείς από τους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ θα διακινδυνεύσει να τορπιλίσει το κλίμα εν όψει μιας τελευταίας προσπάθειας γεφύρωσης των διαφορών των δύο πλευρών που άρχισε να αχνοφαίνεται από χθες το απόγευμα.

Επισήμως πάντως το θέμα της σημερινής συνεδρίασης είναι η κατάσταση σε Πορτογαλία και Κύπρο, ενώ η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα παρουσιάσει την ετήσια έκθεση του Ταμείου για την ευρωπαϊκή οικονομία. Την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ δεν φαίνεται πιθανό τον κ. Βαρουφάκη αν συνοδεύει άλλο μέλος της κυβέρνησης.

Η χθεσινή δεκάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ έδειξε ότι υπάρχει ακόμη ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, ενώ κυβερνητικές πηγές ήδη από χθες το απόγευμα είχαν ενδείξεις για νέες προτάσεις – ιδέες που αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται η Κομισιόν και δεν αποκλείουν μέχρι την Κυριακή να υπάρξουν εξελίξεις.

Για την ακρίβεια ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τον Αλ. Τσίπρα να δέχεται εκ νέου πιέσεις να καταθέσει ισοδύναμα, αυτή τη φορά όμως έχοντας η πλευρά των θεσμών βγάλει από το τραπέζι ακανθώδη θέματα όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ και η ένταξη του ΦΠΑ στο ρεύμα στον υψηλό συντελεστή. Επίσης η πλευρά των δανειστών δείχνει προς την κατεύθυνση της περαιτέρω περικοπής των αμυντικών δαπανών, ενώ «κλειδί» για το ασφαλιστικό είναι και η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από σήμερα και όχι από το 2019 που πρότεινε η Αθήνα. Άγνωστο παραμένει ακόμη τι θα κάνει η πλευρά των Ευρωπαίων στο μείζον – έτσι όπως εξελίχθηκε – θέμα του χρέους. Η Αθήνα πάντως διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι ακόμη και η 47σέλιδη πρότασή της είναι πολύ «σκληρή» για τη δεχθεί χωρίς δέσμευση για απομείωση του χρέους. Πολλώ δε μάλλον αν προχωρήσει και σε άλλες υποχωρήσεις.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός, σε μία κίνηση ουσιαστικού αλλά και συμβολικού χαρακτήρα θα βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη προκειμένου να συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, συνοδευόμενος μάλιστα από πέντε υπουργούς (Γιώργο Σταθάκη, Παναγιώτη Λαφαζάνη, Νάντια Βαλαβάνη, Κώστα Ήσυχο και Γαβριήλ Σακελλαρίδη) και άλλα μέλη της κυβέρνησης και μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα λάβει χώρα αύριο το απόγευμα, ενώ νωρίτερα ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στην Ολομέλεια του Φόρουμ, αμέσως μετά την ομιλία του Ρώσου προέδρου.