Skip to main content

Συνεχίζεται το αδιέξοδο με τα σκουπίδια

Από την έντυπη έκδοση 

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του πρωθυπουργού για λύση στο αδιέξοδο των σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις, με τον υδράργυρο να χτυπά κόκκινο.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε χθες τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στην καθαριότητα των δήμων καθώς, όπως ανέφερε, δεν την ικανοποίησε η νέα βελτιωμένη πρόταση του πρωθυπουργού κατά τη συνάντησή τους χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έτσι συνεχίζονται οι αποκλεισμοί στα αμαξοστάσια των δήμων και οι αποκλεισμοί στους ΧΥΤΑ, ενώ θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη 24ωρη πανελλαδική απεργία αύριο Πέμπτη, οπότε θα επανακαθοριστεί η περαιτέρω στάση της Ομοσπονδίας.

Λίγο μετά την απόφαση της ΠΟΕ- ΟΤΑ για συνέχιση της απεργίας, η κυβέρνηση κατηγόρησε ευθέως τη Ν.Δ. για υποκίνηση των κινητοποιήσεων. Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «τα σκουπίδια μένουν στους δρόμους με ψήφο της παράταξης της Ν.Δ., χάριν ιδιωτικών συμφερόντων».

Η ψήφιση της τροπολογίας

Στο μεταξύ, δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε από την Ολομέλεια η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους στην αποκομιδή απορριμμάτων που είχε κατατεθεί στο αθλητικό νομοσχέδιο.

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ενώ την καταψήφισαν Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ποτάμι. Η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Απάλειψη των ορίων ηλικίας από τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, επιπλέον μοριοδότηση για τους υφιστάμενους συμβασιούχους, 2.500 μόνιμες προσλήψεις και πολιτική δέσμευση ότι η αποκομιδή απορριμμάτων θα γίνεται από τους δήμους και όχι από ιδιώτες.

Αυτή ήταν η τεσσάρων σημείων πρόταση του πρωθυπουργού στη διοίκηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, για την οποία ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι θα ενσωματωθεί άμεσα στην τροπολογία που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, προκειμένου να σταματήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και να ξεκινήσουν άμεσα την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Στο Μαξίμου

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα. Όπως σημειώνεται στην κυβερνητική ανακοίνωση που ακολούθησε τη συνάντηση, με την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου, οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους.

Επίσης, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, κατέστη σαφές ότι οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, αποτελούν τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες. Μετά τη συνάντηση, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούσαν ότι η απάντηση της ΠΟΕ – ΟΤΑ θα ήταν άμεση και θετική.

Αντιδράσεις

«Καλούμε την κυβέρνηση να μην εξευτελίζει άλλο τους θεσμούς, τη νομοθετική διαδικασία και τον εαυτό της. Μπροστά στην αγωνία των εργαζομένων και στον κίνδυνο για την υγεία όλων μας, ο τυχοδιωκτισμός πρέπει επιτέλους να λάβει ένα τέλος» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη, υποστηρίζοντας ότι η πρωθυπουργική πρόταση «στερείται στοιχειωδών δικλίδων εφαρμοσιμότητας».

«Με την όπισθεν συνεχίζει η κυβέρνηση. Μετά από δέκα ημέρες με τα σκουπίδια να πλημμυρίζουν την Αθήνα, ο κ. Τσίπρας βρήκε τη λύση: Θα παρέμβει στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ μοιράζοντας μπόνους κατά το δοκούν και θα περιορίσει το δικαίωμα των δήμων να αποφασίζουν πώς θα συλλέγονται τα σκουπίδια» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.