Skip to main content

Περού: Οριακή νίκη του Κουτσίνσκι δείχνει η τελευταία καταμέτρηση

Με 41.438 ψήφους παραπάνω από την αντίπαλό του Κέικο Φουχιμόρι, φαίνεται να κερδίζει ο πρώην οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι τις προεδρικές εκλογές στο Περού, σε μία από τις πιο αμφίρροπες εκλογές που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία 50 χρόνια στη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή του Περού, ONPE, ο κεντρώος Κουτσίνσκι φαίνεται να κερδίζει με 50,12% επί των καταμετρηθέντων ψήφων, έναντι του 49,88% της Φουχιμόρι, κόρης του φυλακισμένου πρώην προέδρου.

Ωστόσο χιλιάδες ψήφοι μένουν ακόμα να μετρηθούν, σύμφωνα με τις εκλογικές αρχές.

Ο 77χρονος Κουτσίνσκι, είπε ότι θα αναμείνει το τελικό αποτέλεσμα από την ONPE προτού ανακοινώσει τη νίκη του, αλλά απευθύνθηκε στους Περουβιανούς σαν να είχε ήδη κερδίσει. «Θα εργαστούμε για όλους τους Περουβιανούς. Πολλοί Περουβιανοί αισθάνονται ότι έχουν παρέλθει οι ευκαιρίες για αυτούς, αλλά εμείς θέλουμε όλους να συμμετάσχουν» στο μέλλον της χώρας, είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής δήλωσε ότι το θέμα των υπολειπόμενων ψήφων θα λυθεί «σύντομα» αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Η Φουχιμόρι δεν έχει παραδεχθεί την ήττα της. Οι σύμμαχοί της στη Βουλή είπαν νωρίτερα ότι επιθυμούσαν να ακυρώσει η εκλογική επιτροπή δεσμίδες ψήφων από διάφορα εκλογικά κέντρα λόγω παρατυπιών. Οι βουλευτές όμως είπαν ότι θα δεχθούν τα επίσημα αποτελέσματα. Περίπου 170 δεσμίδες αμφισβητούνται. Όμως, παρά το γεγονός ότι κάθε δεσμίδα έχει μέχρι και 300 ψήφους, η νίκη του Κουτσίνσκι θα μπορούσε να αμφισβητηθεί μόνο αν όλες οι ψήφοι ήταν υπέρ της Φουχιμόρι.

Πρώην πρωθυπουργός και γιος Ευρωπαίων μεταναστών, ο Κουτσίνσκι είναι φιλελεύθερος σε κοινωνικά θέματα και υποστηρίζει τον πολιτικό γάμο ομοφυλόφιλων. Έχει απορρίψει τις σκληροπυρηνικές προτάσεις της Φουχιμόρι για εκλήματα, μεταξύ των οποίων είναι και η κατασκευή φυλακών σε μεγάλο υψόμετρο.