Skip to main content

ΗΠΑ: Η Λιζ Τσέινι απομακρύνθηκε από την ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων απομάκρυνε τη Λίζ Τσέινι ως την Νο 3 ηγέτη τους μετά την επανειλημμένη κριτική της απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, σε μια νέα αναταραχή στο κόμμα, την οποία πολλοί συνδέουν με την επιρροή του στο GOP (Grand Old Party).

Η αξιοσημείωτη και γρήγορη εκστρατεία για την απομάκρυνση της κ. Τσέινι, της υψηλότερης τη τάξει Ρεπουμπλικανής γυναίκας του Κογκρέσου, και την αντικατάστασή της με πιστό υποστηρικτή του κ. Τραμπ οργανώθηκε από τον αρχηγό των μειονοτήτων της Βουλής Κέβιν Μακάρθι και τους κορυφαίους βουλευτές του. Ο Ρεπουμπλικανός της Καλιφόρνια και οι σύμμαχοί του παραπονέθηκαν ότι η διαρκής προθυμία και ετοιμότητα της κ.Τσέινι να αποκαλύπτει και να καταδαικάζει τα ψεύδη του κ. Τραμπ για τις εκλογές του 2020 ήταν μια «απόσπαση της προσοχής που εμπόδισε το κόμμα να ενοποιηθεί γύρω από ένα συνεκτικό μήνυμα για να κερδίσει ξανά το Σώμα τον επόμενο χρόνο».

Η κ. Τσέινι μίλησε εν συντομία στο συνέδριο πριν από την ψηφοφορία, δεσμευόμενη να συνεχίσει να αγωνίζεται.

«Αν θέλετε ηγέτες που θα επιτρέψουν και θα διαδώσουν τα καταστρεπτικά ψέματά του, δεν είμαι το πρόσωπό σας, έχετε πολλούς άλλους να διαλέξετε. Αυτή θα είναι η κληρονομιά τους», την οποία αρκετοί αποδοκίμασαν στην έναρξη της ομιλίας της.

«Αλλά σας υπόσχομαι αυτό, μετά από σήμερα, θα ηγηθώ του αγώνα για την αποκατάσταση του κόμματος και του έθνους μας σε συντηρητικές αρχές, για την νίκη του σοσιαλισμού, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας μας, για να καταστήσουμε το GOP άξια και πάλι ως κόμμα του Λίνκολν» πρόσθεσε.

Η κ. Τσέινι , σύμφωνα με πηγές της αίθουσας, τελείωσε τα σχόλιά της σε μια προσευχή, επικαλούμενη ένα στίχο της Βίβλου: «Θα ξέρετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico και το Reuters