Skip to main content

DW: Σενάρια διαδοχής του Γκάουκ με φόντο τις εκλογές του 2017

«Δεν θα είμαι υποψήφιος για δεύτερη θητεία» ανακοίνωσε τη Δευτέρα από το Βερολίνο ο Γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ, δίνοντας έτσι το έναυσμα για την έναρξη της σεναριολογίας αναφορικά με τον διάδοχό του, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Παρά την υψηλή δημοτικότητα που χαίρει ο 76χρονος Γκάουκ, ανακοίνωσε από το ανάκτορο Bellevue την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2017, επικαλούμενος ως αιτία την ηλικία του.

Μεταξύ των πιθανών διαδόχων του κ. Γκάουκ στα γερμανικά μέσα φιγουράρουν ήδη τα ονόματα του προέδρου της γερμανικής βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ, του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές το ζητούμενο όμως δεν είναι τα ονόματα. Η εκλογή του επόμενου πρόεδρου στις 17 Φεβρουαρίου του 2017 εκτιμάται ότι θα δρομολογήσει σε μεγάλο βαθμό και τις κυβερνητικές συνεργασίες, που θα προκύψουν μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο του 2017.

Σε αναβρασμό τα κόμματα εν όψει συνεργασιών

Πάντως σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις ούτε οι Χριστιανοδημοκράτες αλλά ούτε και οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν την πρόθεση να προτείνουν κοινό υποψήφιο. Μια συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων για την ανάδειξη του προέδρου απορρίπτουν οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές από την πλευρά τους, επειδή δεν θα ήθελαν να στείλουν πριν από τις βουλευτικές εκλογές το μήνυμα για έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τους Οικολόγους.

Μεγαλύτερες πιθανότητες εκλογής θα συγκέντρωνε ένας υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και του κόμματος «Η Αριστερά». Τα τρία κόμματα διαθέτουν αυτή τη στιγμή 626 από τους 631 εκπροσώπους που είναι αναγκαίοι για την εκλογή του νέου πρόεδρου στην πρώτη ψηφοφορία (386 το SPD, 146 οι Πράσινοι, 94 η Αριστερά).

Άλλωστε μετά από το άνοιγμα του προέδρου του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προς τα αριστερά που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, μια τέτοια επιλογή δεν θα ήταν καθόλου απίθανη για τους Σοσιαλδημοκράτες. Σε ό,τι αφορά όμως τους Πράσινους δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τη συμμετοχή τους και αυτό επειδή θα ήθελαν να διατηρήσουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες.