Skip to main content

Bild για πολεμικές αποζημιώσεις: «Οι Έλληνες θέλουν από εμάς 377 δισ. ευρώ»

Εκτενή δημοσιεύματα για τη ρηματική διακοίνωση που επέδωσε ο Έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο στο γερμανικό ΥΠΕΞ αναφορικά με το ζήτημα των πολεμικών οφειλών φιλοξενούν τα γερμανικά ΜΜΕ.

«Οι Έλληνες θέλουν από εμάς 377 δισ. ευρώ!», είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση της Bild, η οποία χαρακτηρίζει τη ρηματική διακοίνωση «επιστολή-βόμβα» και «προκλητική ύβρη εναντίον της Γερμανίας». Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών «η ρηματική διακοίνωση εξετάζεται». Όπως επισημαίνεται «το ψήφισμα του ελληνικού κοινοβουλίου, στο οποίο αναφέρεται η ρηματική διακοίνωση υπάρχει μέχρι στιγμής μόνον στην ελληνική γλώσσα».

Η Bild σημειώνει ότι «καμία άλλη χώρα δεν έχει αποζημιωθεί μετά το 1945 από τη Δυτική Γερμανία σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο η Ελλάδα». «Οι γερμανικές πολεμικές οφειλές έχουν διευθετηθεί νομικά από το 1990 (Συνθήκη 2+4)» γράφει, παραπέμποντας στην πάγια θέση του Βερολίνου που θεωρεί «όλες τις απαιτήσεις λήξασες».

«Ήδη πριν την ψηφοφορία (στην ελληνική Βουλή) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είχε επισημάνει ότι το ζήτημα των επανορθώσεων έχει διευθετηθεί οριστικά, τόσο νομικά όσο και πολιτικά» υπενθυμίζει.

«Η Ελλάδα απαιτεί από τη γερμανική κυβέρνηση διαπραγματεύσεις για τις επανορθώσεις» γράφει από την πλευρά της η Handelsblatt. Όπως σημειώνει η οικονομική εφημερίδα «(…) η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως απορρίψει το ενδεχόμενο να δοθούν μεγαλύτερες επανορθώσεις στην Ελλάδα για τα γερμανικά εγκλήματα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι όλες οι απαιτήσεις της Ελλάδας από την εποχή εκείνη έχουν διευθετηθεί».

«Η Ελλάδα απαιτεί τώρα δισεκατομμύρια από τη Γερμανία» αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Focus. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, «με τη λεγόμενη διπλωματική ρηματική διακοίνωση η Ελλάδα καλεί τη Γερμανία σε διαπραγματεύσεις για επανορθώσεις λόγω πολεμικών καταστροφών στη διάρκεια του Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί τις επανορθώσεις», είναι ο τίτλος σχετικού δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της Die Zeit που αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «στις τάξεις των νομικών και ιστορικών οι απόψεις επί του ζητήματος διίστανται».