Skip to main content

Γαλλία: Σε διαδηλώσεις καλεί η οικογένεια του μαύρου Γάλλου Τραορέ

Σε διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο καλεί η οικογένεια του μαύρου Γάλλου Ανταμά Τραορέ, ο οποίος πέθανε κατά τη σύλληψή του από τρεις αστυνομικούς το 2016, κάτω από παρόμοιες συνθήκες με εκείνες του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ. Η οικογένεια απέρριψε μια πρόταση για συνομιλίες με τη Γαλλίδα υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο Τραορέ γιόρταζε τα 24 χρόνια του στις 19 Ιουλίου του 2016 όταν τρεις αστυνομικοί, σε προάστιο του Παρισιού, χρησιμοποίησαν όλο τους το βάρος για να τον ακινητοποιήσουν. Όταν έφθασε στο αστυνομικό τμήμα ήταν αναίσθητος και οι προσπάθειες να τον επαναφέρουν στη ζωή απέτυχαν.

Πριν από μερικές ημέρες δημοσιεύτηκε ιατρική έκθεση σύμφωνα με την οποία οι τρεις αστυνομικοί δεν είχαν προκαλέσει ασφυξία στον Τραορέ και η αιτία θανάτου του ήταν καρδιακή προσβολή.

Η ιατρική έκθεση που είχε παραγγείλει η οικογένεια του θανόντος είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Τραορέ είχε πεθάνει από ασφυξία.

Είναι η 4η κατά σειρά γνωμάτευση και μέσα στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν, η υπόθεση Τραορέ έχει αναδειχθεί στη Γαλλία, ως σύμβολο της αστυνομικής βίας και αλλά και της μάχης μεταξύ των νομικών εμπειρογνωμόνων: αυτών που απαλλάσσουν τους αστυνομικούς και αυτών που επιλέγει η οικογένεια και που αντικρούουν τα συμπεράσματα των πρώτων.

Η οικογένειά του και οι υποστηρικτές της έχουν ζητήσει οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, αλλά ποτέ δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρος τους.

«Η οικογένεια Τραορέ επαναλαμβάνει ότι θέλει μια νομική διαδικασία και όχι μια πρόταση για συνομιλίες που δεν θα οδηγήσουν εκεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση «Truth for Adama».

Η οργάνωση έκανε έκκληση για μαζικές διαδηλώσεις στο κεντρικό Παρίσι το Σάββατο και ανακοίνωσε ότι η πρόταση για συνομιλίες με την υπουργό διατυπώθηκε προς τον δικηγόρο της.

Η παγκόσμια οργή που προκάλεσε η δολοφονία του Φλόιντ στη Μινεάπολη έχει δώσει μομέντουμ στην εκστρατεία της οικογένειας Τραορέ.

Το περασμένο Σάββατο χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στο Παρίσι για να θυμίσουν τον θάνατο του Τραορέ και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους διαδηλωτές στις ΗΠΑ.

Οι καταγγελίες για αστυνομική βία και ρατσιστική συμπεριφορά στη Γαλλία παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξέταστες, λένε οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Χθες η κυβέρνηση Μακρόν ανακοίνωσε ότι η αστυνομία θα σταματήσει τις μεθόδους εξουδετέρωσης υπόπτων με λαβή στον λαμό (chokehold) που έχουν προκαλέσει ασφυξία σε πολλά άτομα και δεσμεύτηκε για μηδενική ανοχή σε ρατσιστικές συμπεριφορές αστυνομικών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters