Skip to main content

Εάν γίνει πρωθυπουργός, ο Βρετανός ΥΠΕΞ θα εγκρίνει την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ

Κανένα εμπόδιο στην έκδοση του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένος να προβάλει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, εφόσον είναι εκείνος ο οποίος θα διαδεχτεί την Τερέζα Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος μετά την παραίτησή της, στις 7 Ιουνίου.

«Θα εφαρμόζαμε τις δικές μας νομικές διαδικασίες, όπως οι ΗΠΑ εφαρμόζουν τις δικές τους νομικές διαδικασίες. Αλλά θα ήθελα να μπω στον δρόμο της προσαγωγής του Τζούλιαν Ασάνζ ενώπιον της δικαιοσύνης; Όχι, δεν θα το ήθελα», δήλωσε ο Χαντ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, ο Ασάνζ διέπραξε «πολύ σοβαρά εγκλήματα», τα οποία φέρονται ότι οδήγησαν στον θάνατο ανθρώπων. «Και γι’ αυτό είναι απολύτως δίκαιο να βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη. Δεν έχει κάποιον άλλο λόγο για να διαφεύγει από τη δικαιοσύνης, όπως οποιοσδήποτε άλλος που φέρεται να έχει διαπράξει εγκλήματα», υπογράμμισε ο Χαντ.

Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση του ιδρυτή του Wikileaks για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων πληροφοριών. Ο Ασάνζ συνελήφθη στις 11 Απριλίου στην πρεσβεία του Ισημερινού, όπου είχε καταφύγει και ζούσε έγκλειστος επί επτά χρόνια.

Τις ανησυχίες του σχετικά με τις αμερικανικές κατηγορίες εις βάρος του Ασάνζ εξέφρασε ο Νιλς Μέλζερ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ, ο οποίος επισκέφθηκε τον ιδρυτή του Wikileaks την περασμένη Δευτέρα, στις υψίστης ασφαλείας φυλακές όπου κρατείται στη Βρετανία, και κατέληξε ότι έχει υποστεί «ψυχολογικά βασανιστήρια».  

naftemporiki.gr