Skip to main content

Στη «μάχη» από σήμερα το εμβόλιο της J&J – Στόχος οι 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα

Η Ευρώπη αφήνει πίσω της το «μακρύ» χειμώνα του τρίτου κύματος της πανδημίας και των αργών εμβολιασμών. Σχεδόν το 25% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν λάβει ως τώρα την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του Covid-19, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg τονίζοντας πως οι ευρωπαϊκές χώρες, από την Ιταλία μέχρι τη Δανία, κάνουν τα πρώρα τους βήματα για το άνοιγμα των οικονομιών τους.

Παράλληλα η Κομισιόν παρουσίασε τις προτάσεις για τον τερματισμό των περιορισμών στα μη ουσιώδη ταξίδια και την υποδοχή επισκεπτών από τρίτες χώρες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, καλλιεργώντας αισιόδοξες προοπτικές για την ενίσχυση των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και των αεροπορικών εταιρειών.

Σε νέα φάση μπαίνει από σήμερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα και στην χωρά μας το οποίο ενισχύεται με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Παράλληλα αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα, σε συνολικά 1.500, με επταήμερη λειτουργία και παράταση του ωραρίου λειτουργίας τους έως τις 24:00.

Σήμερα έχουν προγραμματιστεί πάνω από 100 χιλιάδες εμβολιασμοί, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα συντονισμού της κυβέρνησης Θανάση Κοντογεώργη.

«Στόχος είναι να κάνουμε 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «με τα χθεσινά νούμερα έχουν γίνει 3.285.000 εμβολιασμοί – όχι εμβολιασθέντες», ενώ αναφερόμενος στο εμβόλιο της Johnson & Johnson είπε ότι «στο οπολοστάσιο για τους εμβολιασμούς μπαίνει και το εμβόλιο της Johnson & Johnson», το οποίο, θα βοηθήσει στο να εμβολιαστούν και άνθρωποι που δεν μπορούν να πάνε σε εμβολιαστικό κέντρο.

Υπενθυμίζεται ότι εξετάζεται ο κατ’ οίκον εμβολιασμός, για τους ηλικιωμένους 80 – 89 ετών.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς περίπου 500.000 συμπολίτες μας εκμεταλλεύτηκαν το άνοιγμα της πλατφόρμας και προγραμμάτισαν τα ραντεβού τους.

Σημείωσε ακόμη ότι ένα εκατομμύριο πολίτες ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους και με τις δυο δόσεις.

Ο κ. Κοντογεώργης εκτίμησε επίσης ότι μέσα στον Ιούνιο θα δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες να εμβολιαστούν.

«Πρέπει να δούμε τι ραντεβού θα κλειστούν τις επόμενες ήμερες για να πάρουμε αποφάσεις για την επόμενη ηλικιακή κατηγορία και αυτό θα γίνει προς το τέλος του μηνά», ανέφερε.

 Υπενθυμίζεται ότι ήδη εμβολιάζονται οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών, με το εμβόλιο της AstraZeneca, οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών, με το εμβόλιο της AstraZeneca,  οι πολίτες ηλικίας 45-49 με όλα τα εμβόλια, οι πολίτες άνω των 50 ετών, οι πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης. Παράλληλα εξετάζεται ο κατ’ οίκον εμβολιασμός, για τους ηλικιωμένους 80 – 89 ετών.

Στόχος είναι αυτό το μήνα οι εμβολιασμοί να φτάσουν τα  2,5 εκατομμύρια και μέχρι τον Ιούνιο να φτάσουν τα 4 εκατομμύρια.

Το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων

Σε σχέση με τις παραδόσεις για τους επόμενους δύο μήνες, από την εταιρεία Pfizer αναμένονται 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.

Από την εταιρεία Moderna, η χώρα μας θα παραλάβει 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.

Από την εταιρεία Johnson & Johnson, η χώρα μας έχει παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένεται να παραλάβει 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.

Από την εταιρεία AstraZeneca αναμένεται αριθμός δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

Διαβάστε ακόμα:

naftemporiki.gr