Skip to main content

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με βασικό αντικείμενο το επικείμενο συνέδριο του κόμματος το οποίο εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Αυτό σημαίνει ότι και ο ανασχηματισμός πάει, πιθανότατα, για τον ερχόμενο Οκτώβριο, αφού πρόθεση του Μαξίμου είναι να προηγηθεί το «άνοιγμα» του κόμματος στις κοινωνικές ομάδες που στήριξαν και στηρίζουν την κυβέρνηση και να ακολουθήσει το νέο κυβερνητικό σχήμα εντός του οποίου θα αποτυπώνονται και οι συσχετισμοί του συνεδρίου.

Αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αν υπάρξει συμφωνία, θα κατατεθούν στη Βουλή και οι «ουρές» των προαπαιτούμενων που απαιτούν οι θεσμοί με στόχο η ΕΚΤ και ο Μ. Ντράγκι να έχουν στη συνεδρίαση του Δ.Σ της κεντρικής τράπεζας μια καθαρή εικόνα ώστε να κάνουν δεκτά εκ νέου τα ελληνικά ομόλογα (waiver).  

Την ίδια ώρα συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές με την πλευρά του ΥΠΟΙΚ να διαμηνύει στο Μαξίμου ότι το κλίμα τις τελευταίες ώρες «έχει βαρύνει».

Ωστόσο στέλεχος του Μαξίμου σημειώνει ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα υπάρξει συμφωνία αφού κανείς δεν επιθυμεί να υπάρξει εμπλοκή στο και πέντε της αξιολόγησης και μετά τη συμφωνία στο τελευταίο Eurogroup. Αυτό, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, μπορεί να σημαίνει ότι τα «αγκάθια» που απομένουν μπορεί να παραπεμφθούν για τη δεύτερη αξιολόγηση ή να μείνουν «ανοιχτά» για μερικές ημέρες και ταυτόχρονα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης.