Skip to main content

Τζον Μέιτζορ προς Μέι: Επικίνδυνη για την Β. Ιρλανδία μια συμφωνία με το DUP

Ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Σερ Τζον Μέιτζορ προειδοποίησε την Τερέζα Μέι να μην προχωρήσει σε συμφωνία με το δεξιό, προτεσταντικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς κάτι τέτοιο θα κινδύνευε να οδηγήσει σε επιστροφή της βίας στον ιρλανδικό βορρά.

Ο πρώην ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος χαρακτήρισε την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία «εύθραυστη» και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να εκτροχιαστεί εάν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θεωρείται αμερόληπτη από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να θεωρούν δεδομένη την ειρηνευτική διαδικασία. Δεν είναι σίγουρη, βρίσκεται υπό πίεση, είναι εύθραυστη», δήλωσε ο Σερ Μέιτζορ.

Η πρότασή του προς την Τερέζα Μέι είναι να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας και να αποφύγει «τα βάρη» μιας κυβερνητικής συμφωνίας συνεργασίας με το DUP.

Ο κίνδυνος, σύμφωνα με τον Σερ Μέιτζορ, είναι «σκληροί άνθρωποι που υπάρχουν εκεί (σ.σ. Β. Ιρλανδία), στα όρια των κοινοτήτων, οι οποίοι θέλουν την επιστροφή σε κάποιου είδους βία».

Η προειδοποίηση Μέιτζορ έρχεται την ώρα που η ηγέτις του βορειοϊρλανδικού κόμματος περνούσε την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ, για συνομιλίες με την κ. Μέι σχετικά με τη στήριξη που ζητεί η τελευταία στη Βουλή των Κοινοτήτων για να μπορεί να νομοθετεί.

naftemporiki.gr