Skip to main content

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο συμφωνίας με την Ευρώπη

«Η χώρα χρειάζεται ένα καινούριο πλαίσιο συμφωνίας με την Ευρώπη που ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να διεκδικήσει γιατί δεν είναι αξιόπιστος», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον Ant1.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού», ενώ, όπως είπε, εξακολουθεί ακόμη και τώρα να μην πιστεύει την πολιτική που καλείται να εφαρμόσει.

Ανέφερε ακόμη πως αν η Ν.Δ. αναλάβει την εξουσία αφενός θα υλοποιήσει όλες τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αφετέρου θα πείσει τους πιστωτές ότι μπορούμε να πετύχουμε λίγο χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να έχουμε λίγο μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε «κακή» τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν προαπαιτούμενα που δεν έχουν κλείσει, η συζήτηση για το χρέος μετατέθηκε για το μέλλον, ενώ η κυβέρνηση συμφώνησε για ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων που υπερβαίνει αυτά που είχαν συμφωνηθεί.

«Ο κ. Τσίπρας τα έδωσε όλα και ουσιαστικά δεν πήρε τίποτε», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει με αυτά τα μέτρα. «Ο κόφτης, τα 3,6 δισ. πρόσθετα μέτρα δεν υπήρχαν στο τραπέζι πριν δύο μήνες, μπήκαν στο τραπέζι ως αποτέλεσμα των χειρισμών της κυβέρνησης» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, καταλογίζοντας στον κ. Τσίπρα πως «επέλεξε το μείγμα πολιτικής να περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων και όχι περικοπές δαπανών». «Υπάρχει και άλλος δρόμος. Μπορούμε να πετύχουμε στόχους, περιορίζοντας τις δαπάνες. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε ένα δρόμο που δεν θα οδηγήσει πουθενά», εκτίμησε.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. «υπάρχει ακόμα και σήμερα περιθώριο για στοχευμένες μειώσεις σε δαπάνες». Έφερε ως παραδείγματα υπερβάσεις που κάνουν φορείς της γενικής κυβέρνησης και που ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ το 2015, αλλά και στρεβλώσεις στα μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας έχει μια ξεκάθαρη πολιτική και δεν προστατεύει τους πολλούς, αλλά «εκείνους που αντιλαμβάνεται ως πολιτικούς του πελάτες».

Για τη διάταξη για τις off-shore

Σε ό,τι αφορά την επίμαχη διάταξη που επιτρέπει σε βουλευτές και υπουργούς να συμμετέχουν σε off-shore εταιρείες, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι το ζήτημα θα έπρεπε να είχε εντοπιστεί στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου. Σημείωσε ωστόσο ότι παρ’ότι όλα τα κόμματα σήμερα ρωτούν την κυβέρνηση γιατί το έκανε και  ποιον θέλει να καλύψει, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία απάντηση. «Ας σταματήσει η κοροϊδία. Να βγει η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το ποιον αφορά η διάταξη» είπε, συμπληρώνοντας πως «το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς έχει πάει περίπατο».

Υποστήριξε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει αντιγράψει όλες τις κακές λογικές του πελετειακού κράτους, ενώ έφερε ως παράδειγμα τους διορισμούς από την κυβέρνηση «απίθανων ανθρώπων στη δημόσια διοίκηση» διερωτώμενος: «Κι αυτό διαφθορά δεν είναι;».

«Στόχος μας η αυτοδυναμία»

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της Ν.Δ. για πρόωρες εκλογές είπε ότι ζήτησε εκλογές με περίσκεψη και όχι επειδή ο ίδιος βιάζεται να γίνει Πρωθυπουργός, αλλά επειδή η χώρα καταστρέφεται –όπως είπε- από την πολιτική της κυβέρνησης.

«Οι εκλογές είναι η τελική πολιτική λύση του προβλήματος της χώρας», τόνισε, ενώ ανέφερε ότι στόχος της Ν.Δ. είναι η αυτοδυναμία. Ξεκαθάρισε πάντως ότι «αυτό δεν σημαίνει πως την επόμενη ημέρα δεν θα επιδιώξουμε μία ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Δήλωσε παράλληλα ότι πρόθεσή του είναι να διευρυνθεί η Ν.Δ. και να ενταχθούν σε αυτήν πολίτες που αντιμετώπιζαν μέχρι πρότινος το κόμμα με δυσπιστία, για να προσθέσει ότι οι «οι εκλογές κερδίζονται στον χώρο του κέντρου».

Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα γίνουν οι εκλογές είπε ότι δεν μπορεί να το προεξοφλήσει, αν και σημείωσε με νόημα ότι «από τον Σεπτέμβριο και μετά η πραγματικότητα των Ελλήνων θα γίνει πολύ χειρότερη».

«Όχι» στον ταξικό διχασμο

Με αφορμή τις δηλώσεις του Γ. Κυρίτση, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο ίδιος απευθύνεται σε όλους τους Ελληνες, είτε ψήφισαν όχι, είτε ναι στο δημοψήφισμα, είτε ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, είτε ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

«Δεν πρόκειται να επενδύσουμε στον ταξικό διχασμο, να χωρίσουμε τους Έλληνες σε πλούσιους και φτωχούς. Έχω χρέος να ενώσω τους Έλληνες, όχι να τους διχάσω», επισήμανε για να προσθέσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε πριν αναλάβει την εξουσία στον ψεύτικο διχασμό «μνημόνιο – αντιμνημόνιο».

Οι προτάσεις της Ν.Δ.

Για την εναλλακτική πολιτική που προτείνει η Ν.Δ. εκτίμησε ότι η οικονομία μπορεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης με μια γενναία μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος που θα ενσωματώνει σταδιακά την αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών με λιγότερες κλίμακες, αλλά και με μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα και πάλι ελκυστική στους επενδυτές.

Πρόσθεσε ακόμη ότι τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη η Ν.Δ. θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του προγράμματός της.