Skip to main content

Γερμανία: Σταθερά μπροστά οι Πράσινοι με 6 μονάδες διαφορά από τους συντηρητικούς των CDU/CSU

Ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ Πρασίνων και Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις που πληθαίνουν ανεβάζοντας τον προεκλογικό πυρετό, παρ’ ότι οι γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 26 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση το ντέρμπι είναι 28% – 22%.  Οι Πράσινοι (Die Gruenen – 28%) περνούν σταθερά μπροστά 6 μονάδες από τους Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU – 22%) ενώ κορυφαία στην προτίμηση των Γερμανών πολιτών για την καγκελαρία παραμένει και πάλι η επίσης Πράσινη  Αναλένα Μπέρμποκ, βάση των ευρημάτων της δημοσκόπησης που διεξήγαγε το Ινσιτούτου Forsa, για λογαριασμό των δικτύων RTL και n-tv.

Πιο συγκεκριμένα τους Πράσινους προτιμά το 28% των ερωτηθέντων (έναντι 8,9% που είχαν λάβει στις προηγούμενες εθνικές εκλογές) ενώ τα δύο αδελφά κόμματα, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές με υποψήφιο καγκελάριο τον Άρμιν Λάσετ προτιμά το 22% (σχεδόν 5 μονάδες κάτω από το 32,9% που είχαν λάβει στις προηγούμενες εκλογές).

Αντίστοιχο ποσοστό 28% δίνει στους Πράσινους και η πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Kandar για την κυριακάτικη Bild.

Επτά μονάδες κάτω για το SPD – Μικρή πτώση για τους ακροδεξιούς του AfD

Με 13% το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) διατηρεί την τρίτη θέση. Στις προηγούμενες εκλογές οι Σοσιαλδημοκράτες με τον Μάρτιν Σουλτς είχαν λάβει 20,5%.
Έπονται οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 12%, (στις προηγούμενες εκλογές 10,7%), το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 11% (12,6%) και η Αριστερά (Die Linke) με 7% (9,2%). Άλλο κόμμα θα επέλεγε το 7%, ενώ το 25% δηλώνει αναποφάσιστο.

32% η Αναλένα, μόλις 15% ο Αρμιν Λάσετ

Εάν οι Γερμανοί πολίτες μπορούσε να ψηφίσουν απ΄ευθείας καγκελάριο τότε το 32% θα ψήφιζε υπέρ της υποψήφιας των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, ενώ τον κοινό υποψήφιο Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών Άρμιν Λάσετ θα προτιμούσε το 15%. Και των δύο τα ποσοστά παραμένουν ίδια με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Τέλος, τον Όλαφ Σολτς θα ψήφιζε το 13% (δηλαδή -2% από την προηγούμενη δημοσκόπηση).

Πηγές: ΑΜΠΕ, Bild, RTL, n-tv