Skip to main content

Αποκλιμάκωση κρουσμάτων εν όψει

Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]

Αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και των θανάτων στην Ελλάδα τις επόμενες δύο εβδομάδες προβλέπει το σύνθετο προγνωστικό μοντέλο του European COVID-19 Forecast Hub για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη.

Ωστόσο, μέχρι να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση, τα χθεσινά στοιχεία της επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ ήταν απογοητευτικά καθώς κατέγραψε αυξημένα κρούσματα, αύξηση των θανάτων και των διασωληνωμένων. Μικτή είναι η εικόνα από το ιικό φορτίο στα κρούσματα, καθώς μειώνεται σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αλλά εκτινάσσεται στην περιφέρεια.

Παρ’ όλα αυτά το άνοιγμα είναι προ των πυλών και σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις και για κατάργηση της αποστολής των sms.

Αναλυτικότερα, το European COVID-19 Forecast Hub είναι προϊόν της σύμπραξης του πανεπιστημίου London School of Hygiene and Tropical Medicine, το οποίο είναι ειδικευμένο σε ζητήματα δημόσιας υγείας, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Ο σύνθετος αυτός δείκτης προβλέπει πως για το διάστημα μεταξύ 25 Απριλίου και 1ης Μαΐου θα καταγραφούν 17.134 κρούσματα στη χώρα μας, μειωμένα κατά 1.152 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, οπότε και διαμορφώθηκαν στα 18.286 και η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί την αμέσως επόμενη εβδομάδα από το Πάσχα έως τις 8 Μαΐου, οπότε και προβλέπονται 16.220 κρούσματα. Ενώ για τους θανάτους σημειώνει ότι την περίοδο έως την 1η Μαΐου θα έχουμε 533 νεκρούς, μειωμένους κατά 20, αφού το προηγούμενο διάστημα καταγράφηκαν 553 και αναμένεται να πέσουν περαιτέρω έως τις 8 Μαΐου στους 514.

Συγχρόνως, μείωση ιικού φορτίου διαφαίνεται στα λύματα κατά 33% στην Αττική και 21% στη Θεσσαλονίκη, ενώ μεγάλη αύξηση 156% καταγράφηκε στην Αλεξανδρούπολη, 63% στην Ξάνθη, 35% στην Πάτρα, 25% στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, 11% στο Ρέθυμνο και 10% στη Λάρισα.

Η επιδημιολογική όμως έκθεση του ΕΟΔΥ χθες ήταν απογοητευτική και πάλι, καθώς κατέγραψε 3.313 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στις 337.723. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έφτασε τους 813, αλλά αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τις νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας που έπεσαν στις 367.

Παρ’ όλα αυτά, οι απώλειες συνανθρώπων μας συνεχίζονται και χθες 92 ασθενείς έχασαν τη μάχη με τον ιό ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων στις 10.179 από την έναρξη της πανδημίας.

Πάνω από 100 οι μεταλλάξεις

Και παρότι οι μεταλλάξεις προκαλούν μεγάλη ανησυχία σε μερίδα των επιστημόνων, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 τόνισε ότι η εμφάνιση της ινδικής μετάλλαξης του ιού δεν αποτελεί καμία έκπληξη διότι οποιοδήποτε στέλεχος του ιού εμφανιστεί σε κάποιο μέρος του κόσμου, έχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανιστεί και στη χώρα μας.

Ο κ. Θάνος επισήμανε ότι μέχρι σήμερα έχουν χαρτογραφηθεί περισσότερα από 100-120 διαφορετικά στελέχη του Covid-19, καθώς και ότι τους τελευταίους μήνες το σύνολο των στελεχών που έχουν αναλυθεί ξεπερνούν τα 13.000, κάνοντας λόγο για μια σημαντική κατάκτηση της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας που προϋποθέτει τη χρήση υψηλών τεχνολογιών αλλά και άριστα εξειδικευμένο προσωπικό. «Αυτή τη στιγμή έχουμε καλή εικόνα του ιού για Κρήτη, Αττική, Θεσσαλία και εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα. Έχουμε χαρτογραφήσει όλα τα στελέχη τα οποία κυκλοφόρησαν κατά το 1ο και 2ο κύμα της πανδημίας αλλά και το 3ο στο οποίο βρισκόμαστε και κατά τη διάρκεια του οποίου κυριαρχεί το βρετανικό στέλεχος, το οποίο στην Αθήνα αποτελεί περίπου το 80%-85% των κρουσμάτων» επεσήμανε.

Άνοιξαν τα ραντεβού των 30+

Από το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και χθες Μεγάλη Τρίτη για όσους δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση. Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, από τη Μ. Δευτέρα το βράδυ μέχρι τη Μ. Τρίτη το πρωί είχαν κλειστεί 60.000 ραντεβού για 30.000 πολίτες. Ο υπουργός μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 διευκρίνισε επίσης ότι δίνεται η δυνατότητα η δεύτερη δόση του εμβολίου να γίνεται σε διαφορετικές πόλεις, εν όψει του καλοκαιριού που θα επιτραπούν κι οι μετακινήσεις.

Είχαμε όμως και κάποια απρόοπτα, καθώς εκ παραδρομής στάλθηκαν ελάχιστα μηνύματα ακύρωσης ραντεβού για εμβολιασμό στην ομάδα 30 έως 39 ετών.

Ωστόσο, το ζήτημα αντιμετωπίστηκε στο 100% όπως ανέφερε το υπουργείο και όσοι έλαβαν μηνύματα ακύρωσης τα ραντεβού τους θα επαναπρογραμματιστούν.

Σήμερα οι ανακοινώσεις για SMS και διαδημοτικές

Σήμερα Μ. Τετάρτη αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με την κατάργηση του SMS για διαδημοτικές μετακινήσεις από τις 3 Μαΐου που είναι η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση. Να θυμίσουμε ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονταν μόνο τα Σαββατοκύριακα, ενώ τις καθημερινές ορίζονται από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που τις επιτρέπει μόνο για επίσκεψη σε ιατρό ή μετάβαση σε κατάστημα λιανικής ή κέντρου αισθητικής.

Με την κατάργηση του sms θα μπορεί κάποιος από την Κηφισιά να μεταβεί για καφέ στον Πειραιά. Ωστόσο, όπως εξήγησε χθες στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η κατάργηση του sms για τις μετακινήσεις θα γίνει έπειτα από τρεις εβδομάδες έτσι ώστε να έχουν πραγματοποιηθεί αρκετοί εμβολιασμοί, ενώ συμπλήρωσε ότι για την ώρα δεν καταργείται το γενικό sms.

Αναφορικά με το ωράριο των εστιατορίων, που θα κλείνουν στις 23:00, τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει στις 23:00 να είναι σπίτι και μόνο οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων εξαιρούνται της απαγόρευσης αυτής.

«Πράσινο φως» στην πρακτική άσκηση

Η Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για την επέκταση της πραγματοποίησης πρακτικής άσκησης φοιτητών τελευταίου έτους και επί πτυχίω, τόσο σε όλα τα προγράμματα σπουδών τόσο σε προπτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο, από τις 10 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Όπως ανέφερε και η υπουργός Νίκη Κεραμέως, μέχρι πρότινος η πρακτική άσκηση επιτρεπόταν να γίνεται μόνο από φοιτητές Επιστημών Υγείας και επί πτυχίω. Παράλληλα από 15 Μαΐου επεκτείνονται οι κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις για τους φοιτητές τελευταίου έτους και επί πτυχίω σε συγκεκριμένες σχολές.