Skip to main content

Η αποτίμηση του αποτελέσματος και τα επόμενα βήματα ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ.

Ημέρα αποτίμησης των αποτελεσμάτων της κάλπης, αλλά και σχεδιασμού των επόμενων βημάτων στον δρόμο για τις εθνικές εκλογές είναι η σημερινή για τα κομματικά επιτελεία.

Στο «στρατηγείο» του ΣΥΡΙΖΑ, όπου το κλίμα είναι «βαρύ» μετά τη χθεσινή ήττα από τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές, μια βαθύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων θα επιχειρηθεί στην ευρεία σύσκεψη της Κ.Ε. και της Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 19.00. Στην συνεδρίαση θα μιλήσει ο Πρωθυπουργού και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μία ημέρα μετά την απόφασή του να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο την προκήρυξη εκλογών αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, την Κυριακή 2 Ιουνίου.

Στις χθεσινές δηλώσεις του μετά από σύσκεψη με τους συνεργάτες του ο κ. Τσίπρας, υπερασπίστηκε τα κυβερνητικά πεπραγμένα του, υποστήριξε τη θέση ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα εμπεδώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ» ως δεύτερου πυλώνα του δικομματισμού, αν και «δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας»

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκαν σήμερα υπουργοί και στελέχη του κόμματος. Ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης εξέφρασε τη διαφωνία του με τον ισχυρισμό ότι «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι μία βαριά στρατηγική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν συμφωνώ ότι πρόκειται για μία στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να αξιολογηθούν πάρα πολλά στοιχεία, προκειμένου να ερμηνευθεί το εκλογικό αποτέλεσμα» ανέφερε σε δηλώσεις του στην κρατική ραδιοφωνία. Όπως παρατήρησε, το περιεχόμενο του εκλογικού αποτελέσματος είναι σύνθετο. «Η αντιπαράθεση έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Με αυτά τα χαρακτηριστικά, μιλάμε για δύο πόλους. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος ο οποίος συγκροτεί και εκφράζει ηγεμονικά-παρά το εκλογικό αποτέλεσμα- την προοδευτική πολιτική και τον προοδευτικό πόλο» πρόσθεσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας ήλθαν για να μείνουν. Έχουμε κερδίσει τη θέση του βασικού πόλου στον ευρύτερο προοδευτικό Αριστερό χώρο στην Ελλάδα και την έχουμε κερδίσει στρατηγικά» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM 104,9», προσθέτοντας: «Φυσικά θα δούμε και αδυναμίες και λάθη, προκειμένου αυτά όσο μπορούμε να τα διορθώσουμε».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» δήλωσε ότι «χρειάζεται αναστοχασμός και αυτοκριτική, όχι αυτοκαταστροφική όπως κάνουν τα κόμματα»=.

Ερωτηθείς αν ισχύει η φράση «προπονητής που χάνει αντικαθίσταται» απάντησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσωποιεί τις ευθύνες και τις στρατηγικές» «Θεωρούμε ότι η προεδρία Τσίπρα διαχρονικά έδωσε αξία στον ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε, ενώ σε ερώτηση για το αν μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και να κλείσει η διαφορά με τη Ν.Δ. απάντησε «αυτός είναι ο αγώνας» παραδεχόμενος ότι «πράγματι 9-10 μονάδες είναι μεγάλη διαφορά».

Συνεδρίαση τομεαρχών στη Ν.Δ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο μεταξύ η συνεδρίαση των Τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τα στελέχη του κόμματος και σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την ώρα γίνεται μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ θα δοθούν από τον κ. Μητσοτάκη και οι πρώτες κατευθύνσεις εν όψει των εθνικών εκλογών.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί κλίμα ευφορίας για τη διαφορά 9,5 μονάδων που κατάφερε να πετύχει το κόμμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αλλά και για την «καθαρή» επικράτηση των «γαλάζιων υποψηφίων» στη συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειών αλλά και στους κεντρικότερους δήμους.

«Η ήττα του κ. Τσίπρα ήταν βαρύτατη και ήταν ήττα του ψέματος, της αναξιοπιστίας και της αλαζονείας» σχολίασε ο συντονιστής στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της Ν.Δ., Τάκης Θεοδωρικάκος, για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 «ο κ. Τσίπρας επέδειξε βαριά αλαζονεία μέσα στην προεκλογική περίοδο, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ στους εαυτούς μας να συμβεί».

Ο κ. Θεοδωρικάκος εκτίμησε πως «η πολιτική αλλαγή που λαχταράει η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει αρχίσει και γίνεται πραγματικότητα και θα ολοκληρωθεί στις εκλογές που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν στις 30 Ιουνίου».

naftemporiki.gr