Skip to main content

Αντιδράσεις στις δηλώσεις Κοντοζαμάνη περί ιατρικών ευθυνών για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ

Αιχμές κατά των ιατρών για το 80% των θανάτων ασθενών με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ, άφησε πριν από δυο ημέρες  κατά την ενημέρωση των συντακτών Υγείας, ο  αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στον χώρο της Υγείας, αλλά και της πολιτικής. 

Ειδικότερα, η ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα που έγινε από δημοσιογράφο του iatronet.gr, ανέφερε ότι από την ανάλυση των στοιχείων του ΕΟΔΥ, προκύπτει πως το 80% των θανάτων ασθενών με Covid-19 καταγράφονται εκτός ΜΕΘ. Η παρατήρηση, όπως είπε, επιβεβαιώνεται και από άλλα στοιχεία,  αλλά και εκτιμήσεις επιστημόνων. Απευθυνόμενος στον κ. Κοντοζαμάνη, ρώτησε εάν αυτό δείχνει αδυναμία των ΜΕΘ να νοσηλεύσουν το σύνολο των ασθενών που έχουν πραγματική ανάγκη. Επίσης,  ρώτησε πότε σκοπεύει να δώσει αναλυτικά στοιχεία το Υπουργείο Υγείας για τη θνητότητα εντός και εκτός ΜΕΘ. 

Ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου, τόνισε ότι κανένας συμπολίτης μας που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν έμεινε εκτός μονάδας αυτή την περίοδο. Για να μπει κάποιος σε ΜΕΘ, δήλωσε πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια, ενώ ο θεράπων γιατρός είναι αυτό που αποφασίζει.  

«Εξετάζουμε τα δεδομένα, είναι στη διάθεσή μας και θα ήθελα να το τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Άλλωστε, επεσήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Όλοι οι θάνατοι από κορωνοϊό δεν ήταν μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπήρξαν και θάνατοι εκτός μονάδων.

Παράλληλα, ατυχή χαρακτήρισε τη δήλωση του κ. κοντοζαμάνη η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη. «Ήταν πιστεύω μια ατυχής δήλωση του αναπληρωτή υπουργού. Πιστεύω ότι θα ανακαλέσει. Όλα τα site γράφουν “ευθύνες στους γιατρούς για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ”. Εμάς αυτό μας στεναχώρησε πάρα πολύ», ανέφερε η κ. Παγώνη.

Εξήγησε επίσης ότι τα κριτήρια με τα οποία ένας ασθενής διασωληνώνεται είναι επιστημονικά και, ενώ σημείωσε ότι ένας ασθενής διασωληνώνεται από τους ιατρούς όταν κριθεί απαραίτητο ακόμη και σε απλή κλίνη.

Την ίδια στιγμή, «Η κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα για τις καταγγελίες γιατρών πως το 80% των θυμάτων του δεύτερου κύματος πέθανε εκτός ΜΕΘ», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Εδώ και τρεις μέρες, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ,  μία μετά την άλλη οι ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών καταγγέλλουν το απύθμενο θράσος του κ. Κοντοζαμάνη, ο οποίος επέρριψε τις ευθύνες στους γιατρούς. Σε αυτούς δηλαδή, υπογραμμίζει, που παρά την εγκληματική ολιγωρία της κυβέρνησης στην ενίσχυση του ΕΣΥ, δίνουν κάθε μέρα τη μάχη με αυτοθυσία για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Και όχι στον ίδιο τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του που δήλωναν πως αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε και περισσότερα θύματα.

Ταυτόχρονα, καλεί την κυβέρνηση αντί να ψάχνει, όπως υποστηρίζει, για αποδιοπομπαίους τράγους για τα δικά της λάθη έστω και τώρα να ενισχύσει πραγματικά το σύστημα υγείας.