Skip to main content

Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε

Μπορούν οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης να τεθούν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας; Και εάν, γιατί δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, με το οποίο το κράτος καλύπτει το 60% του μισθού, που χάνεται; Τι γίνεται με τη μείωση ενοικίου εάν το μισθωτήριο δεν είναι στο όνομα του εργαζομένου σε αναστολή; Και τι ισχύει για τις άδειες ειδικού σκοπού στον ιδιωτικό τομέα; Το naftemporiki.gr απαντά στα ερωτήματα των αναγνωστών του. 

Εργαζόμουν με 6ωρη απασχόληση και ήμουν σε αναστολή σύμβασης, η οποία έληξε στις 11/05. Επέστρεψα στην εργασία μου και μου ανακοινώθηκε ότι από 1η Ιουνίου θα μπω στο πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας. Έχει το δικαίωμα ο εργοδότης να με βάλει σε εκ περιτροπής εργασία, ενώ είμαι μερικής απασχόλησης;

Από το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας (που ισχύει ήδη από τα μέτρα Μαρτίου) δεν εξαιρούνται οι μερικώς απασχολούμενοι. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να σας βάλει σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας.

Ωστόσο οι μερικής απασχόλησης εργαζόμενοι δεν εντάσσονται (όπως συμβαίνει με τους πλήρους απασχόλησης) στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, με το οποίο το κράτος καλύπτει το 60% του μισθού, που χάνεται.

Οι  Ενωμένοι Εργαζόμενοι του Ιδιωτικού Τομέα σε ανακοίνωση τους τονίζουν ότι από τη στιγμή που επιτρέπεται η εκ περιτροπής εργασία για τους εργαζομένους μειωμένης απασχόλησης, αλλά δεν ισχύει για αυτούς η επιδότηση μισθού, οδηγούνται στην απόλυτη οικονομική εξαθλίωση. Ζητεί λοιπόν από το υπουργείο Εργασίας να προβλέψει ρητή απαγόρευση εφαρμογής οιασδήποτε μορφής εκ περιτροπής απασχόλησης για εργαζόμενους που δουλεύουν ούτως ή άλλως με σύστημα μερικής απασχόλησης ή να αναπληρωθεί κατά 100% η απώλεια, από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Είμαι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα. Θα μπορώ να πάρω μειωμένο ωράριο για να παραλαμβάνω τα παιδιά μου από το σχολείο;

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα δεν αναφέρεται η δυνατότητα μειωμένου ωραρίου. Με αυτήν παρατείνεται ωστόσο η άδεια ειδικού σκοπού. Αυτή μπορεί να χορηγηθεί κατά τις ημέρες που το υποτμήμα, στο οποίο έχουν ενταχθεί τα παιδιά, δεν λειτουργεί. Οι εργαζόμενοι θα προσκομίσουν στον εργοδότη τους σχετική βεβαίωση. Ωστόσο, σε περίπτωση καθημερινής υποχρεωτικής παρακολούθησης μαθημάτων, λόγω καθημερινής διδασκαλίας, οι γονείς δεν δικαιούνται πλέον την άδεια ειδικού σκοπού.

Επίσης, άδεια ειδικού σκοπού μπορούν να λάβουν οι γονείς και σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος κορωνοϊού στα σχολεία και εφόσον επιβληθεί στοχευμένη αναστολή λειτουργίας της σχολικής μονάδας.

Είμαι δημόσιος υπάλληλος με 2 παιδιά σε παιδικό σταθμό. Αν καταθέσω Υπεύθυνη Δήλωση ότι δεν θα πάνε σχολείο λόγω ευπαθούς ομάδας δικαιούμαι άδεια ειδικού σκοπού;

Ναι η άδεια ειδικού σκοπού θα χορηγείται κανονικά (τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα) στους δικαιούχους εργαζόμενους, με παιδιά που δεν παρακολουθούν τα μαθήματά τους, επειδή ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή έρχονται σε επαφή με άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος που ανήκουν στην παραπάνω ομάδα αυξημένου κινδύνου ή νοσούν.
Σε αυτήν την περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα προσκομίζουν στους εργοδότες σχετική βεβαίωση ότι το παιδί τους δεν προσέρχεται στο σχολείο για την παρακολούθηση μαθημάτων, κατόπιν υποβολής της ως άνω προβλεπόμενης υπεύθυνης δήλωσης.

Νοικιάζω εδώ και 6 μήνες και είμαι σε ανεργία. Ο σύζυγος μου εργαζόταν, αλλά από τον Μάρτιο μπήκε σε αναστολή και έλαβε τα 800 ευρώ. Μάρτιο και Απρίλιο πληρώσαμε μειωμένο ενοίκιο. Μου ζητάει τώρα ο σπιτονοικοκύρης να του επιστρέψω τα χρήματα από τη μείωση καθώς το μισθωτήριο είναι στο δικό μου όνομα, ενώ η αίτηση αναστολής στο όνομα του συζύγου. Έχει το δικαίωμα αυτό;

Τυπικά οι σχετικές διατάξεις ορίζουν όντως ότι δικαιούχος της μείωσης είναι ο εργαζόμενος σε αναστολή, που εμφανίζεται ως μισθωτής στο μισθωτήριο συμβόλαιο. Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΠΟΜΙΔΑ, ωστόσο, στην περίπτωση που είναι σε αναστολή ο/η σύζυγος του εργαζομένου σε αναστολή,  η μείωση θα πρέπει να εφαρμοστεί στο μερίδιο του ενοικίου που του αναλογεί (στο 50%). Για παράδειγμα σε ενοίκιο 400 ευρώ, η μείωση του 40% θα εφαρμοστεί στα 200 ευρώ. Δηλαδή το ενοίκιο θα μειωθεί κατά 80 ευρώ στα 320 ευρώ.

Τι προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο; 

Το εισόδημα που δεν θα εισπράξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω της μείωσης του 40% απαλλάσσεται και από τον φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης. Επίσης οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν έκπτωση φόρου 30%. Σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση, προβλέπεται ότι όσοι ιδιοκτήτες έχασαν το 40% του ενοικίου του κατ’ εντολή του κράτους, θα τύχουν έκπτωση φόρου, ίση με το 20% του 60% του ενοικίου που εισέπραξαν. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά παραδείγματα εδώ. 

Μπορείτε να υποβάλετε τις δικές σας ερωτήσεις εδώ