Skip to main content

Πέντε Αστέρια – Λέγκα: Προς συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης

Προς συμφωνία για τη σύνθεση της νέας ιταλικής κυβέρνησης οδεύουν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Για το υπουργείο Οικονομικών ακούγεται το όνομα του καθηγητή οικονομικών Τζοβάνι Τρία, με τον οικονομολόγο Πάολο Σαβόνα να οδηγείται προς το υπουργείο Εξωτερικών ή Ευρωπαϊκών υποθέσεων, μετά από τις σφοδρές επιφυλάξεις που διατύπωσε ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα για το πρόσωπό του.

Υπενθμίζεται πως ο 81χρονος οικονομολόγος είναι αναγνωρισμένος ακαδημαϊκός, με πλούσια εμπειρία τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στην κεντρική τράπεζα, ενώ έχει μακρά προϋπηρεσία και στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα. Ωστόσο είναι άκρως επικριτικός έναντι του ευρώ, το οποίο και έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει «προβληματικό εγχείρημα». Έχει δε πρόσφατα επισημάνει ότι η ένταξης της Ιταλίας στη νομισματική ένωση ήταν ιστορικό λάθος.

Σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα πρέπει ακόμη να αποφασιστεί αν το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας θα στηρίξει τη νέα πλειοψηφία, αναλαμβάνοντας, ενδεχομένως, το υπουργείο Άμυνας.

Η συνάντηση του επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι και του αρχηγού των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο συνεχίζεται, για τον καθορισμό των τελευταίων λεπτομερειών. Στην βουλή, όπου διεξάγεται η συνάντηση, έφτασε και ο πρώην εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Νωρίτερα, ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Γερουσίας Ελιζαμπέτα Καζελάτι για να συνεκτιμήσουν την κατάσταση.

Σειρά αναλυτών εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την δυνατότητα ολοκλήρωσης της προσπάθειας. Διαφορετικά θα πρέπει να ορκιστεί, σε χρόνο ρεκόρ, κυβέρνηση τεχνοκρατών με πρωθυπουργό τον Κάρλο Κοταρέλι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ