Skip to main content

«Αερογέφυρα» για τον τουρισμό εξετάζουν Βρετανία – Πορτογαλία

Συνομιλίες για έναν αεροδιάδρομο για τουρίστες, ο οποίος θα επιτρέψει στους Βρετανούς επισκέπτες να αποφύγουν την καραντίνα λόγω του Covid-19 όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους, διεξάγουν Πορτογαλία και Βρετανία, έκαναν γνωστό δύο πορτογαλικές πηγές.

Η εξαρτώμενη από τον τουρισμό οικονομία της Πορτογαλίας έχει δεχθεί σκληρό πλήγμα από την πανδημία και τα lockdowns που επακολούθησαν στην ίδια τη χώρα και στο εξωτερικό και οι αρχές προσπαθούν να διασώσουν τουλάχιστον ένα μέρος της θερινής σεζόν.

Η Βρετανία, η κύρια πηγή τουριστών για την Πορτογαλία, από τις 8 Ιουνίου θα βάζει σε καραντίνα τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό, περιλαμβανομένων των Βρετανών που επιστρέφουν στη χώρα τους. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αυτοαπομονώνονται για 14 ημέρες.

Το 2019, περισσότεροι από 16 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Πορτογαλία και σχεδόν το 20% ήταν Βρετανοί.

Μια πηγή που έχει γνώμη των συνομιλιών δήλωσε ότι αυτές εξακολουθούν να βρίσκονται σε αρχική φάση.

Μια άλλη πηγή δήλωσε πως η κυβέρνηση ζητεί έναν αεροδιάδρομο για τους Πορτογάλους τουρίστες που επισκέπτονται τη Βρετανία και αντιστρόφως και ελπίζει πως ο σχετικά χαμηλός απολογισμός της Πορτογαλίας όσον αφορά τον κορωνοϊό, σε σχέση με αυτούς χωρών όπως η Ισπανία ή η Βρετανία, θα ωφελήσει τον τουρισμό.

Ο απολογισμός των νεκρών στην Πορτογαλία (1.330) και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων (30.788) είναι μόλις ένα κλάσμα αυτών της γειτονικής Ισπανίας, που έχει καταγράψει σχεδόν 27.000 νεκρούς και περισσότερα από 235.000 κρούσματα.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει, το υπουργείο Εξωτερικών δήώσε στο Reuters πως η Πορτογαλία ζήτησε πρόσθετη πληροφόρηση μετά την απόφαση της Βρετανίας για καραντίνα. Μολονότι δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε πως διεξάγονται συγκεκριμένες συνομιλίες για έναν διάδρομο, δήλωσε πως αισιοδοξεί για την εξεύρεση μιας αποδεκτής λυσης.

«Δεδομένων των αμοιβαίων συμφερόντων, το υπουργείο Εξωτερικών είναι πεπεισμένο ότι θα είναι δυνατό να συμφωνηθεί μια λύση που να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα αυτά, ιδιαίτερα όσον αφορά την ερχόμενη θερινή σεζόν», ανέφερε.

Ο τουριστικός τομέας αντιστοιχεί στο 15% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Πορτογαλίας και ήταν ένας από τους κύριους μοχλούς της ανάκαμψής της μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2010-2014.

Η ξενοδοχειακή ένωση AHP έχει ανακοινώσει πως πάνω από 90% των πορτογαλικών ξενοδοχείων παραμένουν κλειστά μετά το lockdown που επιβλήθηκε τον Μάρτιο και πως αναμένει απώλειες εσόδων έως 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ για το διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters