Skip to main content

«Κόκκινη κηλίδα» στην ιστορία της Βουλής

Από την έντυπη έκδοση

Η ατιμωρησία και το καθεστώς της ιδιότυπης ασυλίας, που εδώ και τέσσερα χρόνια απολαμβάνουν, έχει αποθρασύνει τα μέλη της αυτοανακηρυγμένης αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας, που έφθασαν χθες να επιδράμουν κατά του Ελληνικού Κοινοβουλίου, προκαλώντας τη δημοκρατική τάξη στο όνομα της «υπεράσπισης» του αρχιδολοφόνου της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα. Η καταδίκη του συνόλου των δημοκρατικών πολιτικών κομμάτων απλώς αναδεικνύει το πρόβλημα από την έκνομη δράση της εν λόγω παραβατικής ομάδας. Δεν το αντιμετωπίζει.

Το συμβάν, η καταδρομική επίθεση κατά του Κοινοβουλίου, έκανε τον γύρο του κόσμου, με τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων να μεταδίδουν σχετικά τηλεγραφήματα ανά την υφήλιο. Νωρίς χθες το απόγευμα, μια ομάδα δεκαπέντε ατόμων «πέρασε» στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου και πέταξε μπογιές και καπνογόνα στους τοίχους του, ενώ αμέσως μετά τράπηκε σε φυγή. Σε ανάρτησή του σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου ο Ρουβίκωνας σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή επίθεση έγινε για τον Δημ. Κουφοντίνα. Η παρούσα δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. κατάφερε να συλλάβει έναν 36χρονο που συμμετείχε στην καταδρομική ενέργεια…

Βούτσης: Απαράδεκτη και αντιδημοκρατική

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης -την προηγούμενη φορά που μέλη του Ρουβίκωνα είχαν συλληφθεί για τη διάπραξη ασχημιών στο Κοινοβούλιο είχε απαιτήσει την απελευθέρωσή τους- χθες έκανε λόγο για «απαράδεκτη και άκρως αντιδημοκρατική ενέργεια». Κατά τον κ. Βούτση, «πρόκειται για μια απαράδεκτη και άκρως αντιδημοκρατική ενέργεια, από αυτές που ονομάζονται “ακτιβιστικές”, πλην όμως μόνο έτσι δεν μπορεί κανείς να τις χαρακτηρίσει, όταν μάλιστα στρέφονται εναντίον της Βουλής. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι αυτού του τύπου οι ενέργειες απέναντι στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ανεξαρτήτως από οποιαδήποτε εκδοχή που τις καθαγιάζει ή τις υποστηρίζει επικοινωνιακά, είναι αντιδημοκρατικές και δεν προσφέρουν τίποτα στους κοινωνικούς αγώνες, οι οποίοι πρέπει να εξελίσσονται και εξελίσσονται με πολύ διαφορετικό τρόπο. Ιδιαίτερα δε, μέσα στην προεκλογική περίοδο, οι ενέργειες αυτές οξύνουν το κλίμα απολύτως ανεξάρτητα από τις προφάσεις ή τα επιχειρήματα που τις συνοδεύουν».

Καταδικάζει το Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τους βανδαλισμούς στο Κοινοβούλιο. Τέτοιες ενέργειες είναι βαθιά αντιδημοκρατικές και ουδεμία σχέση έχουν με τους κοινωνικούς αγώνες». Την «καταδίκη» του προσέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «αντιδημοκρατική ενέργεια βανδαλισμού που βρίσκει απέναντί της σύσσωμη την Αριστερά και τον δημοκρατικό κόσμο».

Αντιδράσεις των κομμάτων

Η Ν.Δ. επισήμανε πως «ο βανδαλισμός της Βουλής από τον “Ρουβίκωνα” είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Είναι ο απόλυτος εξευτελισμός ενός κράτους, που σε τέσσερις μέρες έχει εκλογές και αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να προστατεύσει ακόμη και το κτίριο που συμβολίζει την Ελληνική Δημοκρατία». 

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά τόνισε πως «η ανοχή της κυβέρνησης στη βία και τους δήθεν αριστερούς εκφραστές της, εξελίσσεται σε συνενοχή και καθημερινή απειλή για την κοινωνία».

Το ΚΚΕ σημείωσε πως «ενέργειες, όπως η σημερινή επίθεση με μπογιές στη Βουλή, όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με τις διεκδικήσεις και τους αγώνες του λαού μας, αλλά αξιοποιούνται και για τη συκοφάντησή τους».

Ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσε πως «ο Ρουβίκωνας με την επίθεσή του στη Βουλή με καπνογόνα και μπογιές θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα, ότι “μπορούμε να κάνουμε ό,τι γουστάρουμε, όπου γουστάρουμε…”. Και το θέμα είναι έως πότε…».

Για την Ένωση Κεντρώων, «η κυβέρνηση Τσίπρα έχει χάσει τον έλεγχο στη δημόσια τάξη και ασφάλεια», καθώς «από τη μια ο Ρουβίκωνας με τις επιθέσεις, από την άλλη ο Κουφοντίνας με τις άδειες του και οι ληστείες που κάνουν εγκληματικά στοιχεία επωφελούμενοι τον νόμο Παρασκευόπουλου, έχουν δημιουργήσει μια αφόρητη ατμόσφαιρα».

Επεισόδια για Κουφοντίνα

Επεισόδια ξέσπασαν χθες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας λόγω της πορείας αντιεξουσιαστών για τον αρχιεκτελεστή της 17 Νοέμβρη, πολυϊσοβίτη Δημήτρη Κουφοντίνα. Σημειώθηκε ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις στην οδό Σταδίου κοντά στο Σύνταγμα και έγινε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων. Πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ του να δοθεί άδεια στον Κουφοντίνα, αλλά και χυδαία συνθήματα για τον Παύλο Μπακογιάννη.

Το αργότερο μέχρι μεθαύριο, Παρασκευή, αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΣΤ’ Τμήματός του (κεκλεισμένων των θυρών), για το επίμαχο θέμα της αναίρεσης ή μη του βουλεύματος, με το οποίο απορρίφθηκε η χορήγηση νέας άδειας.