Skip to main content

Σε κλίμα συγκίνησης το αντίο του Κυρ. Μητσοτάκη στον πατέρα του

Αειθαλή χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης την πολιτική παρακαταθήκη που αφήνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εκφωνώντας τον επικήδειο λόγο του, κατά την εξόδιο ακολουθία του εκλιπόντα στη Μητρόπολη Αθηνών.

«Το βλέμμα σου ήταν πάντα εστιασμένο στο μέλλον. Η πολιτική σου παρακαταθήκη είναι αειθαλής, όπως αειθαλής υπήρξες κι εσύ», σημείωσε και συνέχισε, λέγοντας πως Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν «ο τελευταίος μιας γενιάς που πέρασε μέσα από Συμπληγάδες», χωρίς ποτέ να του λείψουν οι αντοχές.

Ακόμη, ανέφερε ότι το παράδειγμά του είναι οδηγός για όλους: «Να λέμε την αλήθεια, να μην κολακεύουμε τον λαό, να σεβόμαστε τη δημοκρατία και το κοινοβούλιο. Να επιδιώκουμε την ενότητα και όχι τον διχασμό, να μην ξεχνάμε ποτέ ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στο κέντρο της Ευρώπης».

«Ήξερες ότι το κακό το οποίο πάλεψες μια ζωή είναι πάντα ζωντανό, ο λαϊκισμός ο φθόνος, η μισαλλοδοξία, ο διχασμός παραμένουν δυστυχώς θλιβεροί συνοδοιπόροι της ιστορικής μας διαδρομής», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η συμβουλή σου σε μας τους νεότερους ήταν απλή: να αγαπάτε τους συνανθρώπους σας και να ξεκινάτε πάντα με διάθεση να τους βοηθήσετε». 

Στο σημείο αυτό, εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι «πίσω από τον πολιτικό αντίπαλο, που πολλοί προσπάθησαν να σπιλώσουν υπήρχε ένας ζεστός άνθρωπος με μεγάλη καρδιά».

Κλείνοντας τον επικήδειο λόγο του, ο κ. Μητσοτάκης μνημόνευσε την περίοδο των παιδικών του χρόνων δίπλα στον πατέρα του: «Σε θυμάμαι όταν ήμαστε εξόριστοι, να με πηγαίνεις με το μετρό στο Παρίσι. Καθώς μεγάλωνα δεν είχες πολύ χρόνο να μου διαθέσεις, είχες τη γενναιότητα να κοντύνεις εσύ όσο εγώ ψήλωνα, έτσι ώστε η σκιά σου να μην είναι πολύ βαριά πάνω μου. Καθώς τα χρόνια πέρναγαν βρήκαμε την ισορροπία».

«Αφήνεις πίσω σου το πιο ωραίο και το πιο σημαντικό: μια ενωμένη οικογένεια. Τέσσερα παιδιά, 13 εγγόνια 13 δισέγγονα και δύο ακόμα που δεν πρόφτασες να γνωρίσεις. Ήσουν η κολώνα του σπιτιού μας, ένας βράχος σταθερότητας που βρίσκαμε καταφύγιο για τις μικρές και μεγάλες μας ανησυχίες», κατέληξε, εμφανώς συγκινημένος. 

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τον λόγο του, μιλώντας για το μικρό, αγροτικό νεκροταφείο, στο οποίο επέλεξε να ταφεί ο πατέρας του. «Σου έφτανε να είσαι με τη Μαρίκα σου…», του είπε.

Χιλιάδες απηύθυναν το «ύστατο χαίρε» στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Χιλιάδες απλοί πολίτες και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας απηύθηνε το «ύστατο χαίρε» στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Η σορός του μεταφέρθηκε στις 7.00 το πρωί της Τετάρτης στη Μητρόπολη Αθηνών, συνοδευόμενη από τα μέλη της οικογένειάς του και τέθηκε σε λαϊκό προσκήνυμα μέχρι τη 1:30 το μεσημέρι.

Λίγο μετά τη 1:30 μ.μ. ήλθε ξανά η κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη και πριν τις 2:00 μ.μ. ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ μέσα στη Μητρόπολη, δίπλα στη σορό στέκονταν οι άλλες δύο κόρες και τα εγγόνια του εκλιπόντος.

Στις 3:00 μετά το μεσημέρι έφθασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και λίγο μετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Νωρίτερα είχαν έλθει οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής ο οποίος χειροκροτήθηκε από τον κόσμο που στεκόταν έξω από τη Εκκλησία, Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς, αλλά και οι δύο υπηρεσιακοί πρώην πρωθυπουργοί, Παναγιώτης Πικραμένος και Βασιλική Θάνου.

Ο πρόεδρος της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, υπουργοί, οι αρχηγοί των κομματών της αντιπολίτευσης, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας, Σταύρος Θεοδωράκης, Βασίλης Λεβέντης, παραβρέθηκαν επίσης στην εξόδιο ακολουθία. Παρέστησαν επίσης όλοι οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., αλλά και παλαίμαχοι πρώην βουλευτές και υπουργοί του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Η εξόδιος ακολουθία στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, άρχισε λίγο μετά τις 3:00 το μεσημέρι, και το άγημα από άνδρες των τριών όπλων απέδωσε τιμές.

Μετά την εξόδιο ακολουθία ξεκίνησε η μεταφορά της σορού του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας από όπου θα μεταφερθεί με C-130 στην Κρήτη.