Skip to main content

Γ. Σακελλαρίδης: Ώριμες οι συνθήκες για συμφωνία εντός του Μαΐου

Οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε να υπάρξει πρόοδος και να επισφραγιστεί η συμφωνία μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, μέσα στον Μάιο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Σακελλαρίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση των συνομιλιών, κάνοντας λόγο για πρόοδο στις τεχνικές διαπραγματεύσεις. Όπως είπε, υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, αλλά υπάρχει και η διάθεση να υπάρξει λύση.

Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση αποτιμά θετικά τη χθεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο. Στη συνάντηση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στα ανοιχτά θέματα», ενώ «εκφράστηκε από την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο η βούλησή τους να υπάρξει συμφωνία και η προσωπική τους δέσμευση ότι και οι δυο θα εργαστούν ώστε να υπάρξει θετική κατάληξη».

Ο κ. Σακελλαρίδης επανέλαβε πως η Αθήνα διατηρεί τις κόκκινες γραμμές της και δεν προτίθεται να κάνει πίσω σε όλα τα ζητήματα «με τον τρόπο που τίθενται».

Ερωτηθείς για το θέμα του ΦΠΑ, διευκρίνισε ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένας χαμηλός συντελεστής στο 7% (που να περιλαμβάνει όλα τα τρόφιμα), ένας στο 14% και ένας στο 22%.

Επιβεβαίωσε παράλληλα ότι αντιπροτείνεται από την πλευρά των δανειστών να υπάρξουν δυο συντελεστές ΦΠΑ, 11% και 23%, ενώ υπάρχουν πιέσεις να υπαχθεί η ενέργειας στον υψηλό συντελεστή.

Σε δηλώσεις του επίσης στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους ότι είναι ένα ζήτημα που η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει από την πρώτη στιγμή, αλλά το αν θα συμπεριληφθεί στη συμφωνία «θα εξαρτηθεί από το πόσο ώριμες είναι οι συνθήκες». «Είναι ένα αντικειμενικό πρόβλημα, το οποίο είτε το βάλουμε είτε δεν το βάλουμε σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε και να λέμε ότι δεν υπάρχει ζήτημα» σημείωσε.

Ξεκαθάρισε τέλςο ότι στην κυβέρνηση «δεν υπάρχει θέμα με τον κ. Βαρουφάκη» και ότι ο ΥΠΟΙΚ «μπορεί να συνεχίζει να διαπραγματεύεται με τους ομολόγους του στο βαθμό που σέβονται όλοι την εμπιστευτικότητα των συζητήσεων».