Skip to main content

Βρετανία: Στο Φόρεϊν Όφις για εξηγήσεις ο Ιρανός πρεσβευτής

Στο Φόρεϊν Όφις για εξηγήσεις κλήθηκε ο Ιρανός πρεσβευτής στη Βρετανία, σε απάντηση της «απαράδεκτης» συλλλήψης του Βρετανού πρεσβευτή στην Τεχεράνη.

Την ανακοίνωση έκανε προ ολίγου η Ντάουνινγκ Στριτ με την επισήμανση ότι θα χρειαστούν «διαβεβαιώσεις ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ξανά».

Χθες, η Τεχεράνη κάλεσε τον Βρετανό πρεσβευτή για εξηγήσεις, επειδή παρέστη σε «παράνομη» διαδήλωση στην ιρανική πρωτεύουσα στη μνήμη των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας με το ουκρανικό αεροσκάφος, το οποίο «από λάθος» κατέρριψαν οι ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, ανέφερε η ιστοσελίδα του ιρανικού ΥΠΕΞ.

«Σήμερα ο Ρομπ Μακέιρ κλήθηκε εξαιτίας της αντισυμβατικής συμπεριφοράς του της συμμετοχής σε μια παράνομη διαδήλωση το Σάββατο», αναφέρεται στην ιστοσελίδα.

Νωρίτερα, το Λονδίνο είχε ανακοινώσει ότι ο Βρετανός πρεσβευτής στο Ιράν συνελήφθη και κρατήθηκε για λίγο, κάτι το οποίο σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης συνέβη επειδή υποκινούσε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν συμμετείχα σε καμία διαδήλωση», έγραψε στο Twitter ο Μακέιρ. «Πήγα σε μια εκδήλωση η οποία είχε ανακοινωθεί ως ολονυκτία για τα θύματα της τραγωδίας #PS752» της Ukraine International Airlines που καταρρίφθηκε την Τετάρτη από τον ιρανικό στρατό «από λάθος», πρόσθεσε. «Έφυγα από το σημείο πέντε λεπτά αφού ξεκίνησαν να ακούγονται συνθήματα» κατά των ιρανικών αρχών, εξήγησε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian