Skip to main content

Ολάντ: Σοβαρή απειλή η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χάραμ

Η Μπόκο Χάραμ εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή προειδοποίησε σήμερα από την Αμπούζα της Νιγηρίας ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τη δοκιμαζόμενη περιοχή.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με τον Νιγηριανό ομόλογό του, Μουχαμάντου Μπουχάρι, ο κ. Ολάντ σημείωσε πως η μάχη κατά της Μπόκο Χαράμ έχει αποδώσει ήδη εντυπωσιακούς καρπούς, με την τρομοκρατική οργάνωση να έχει υποχρεωθεί σε  οπισθοχωρήση. Διεμήνυσε ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς όπως είπε παραμένει απειλή.

«Η βασική δυσκολία που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η αποκατάσταση» των κατεστραμμένων υποδομών, σημείωσε σήμερα ο Μουχαμαντού Μπουχάρι, αναφερόμενος σε σχολεία, κέντρα υγείας, δρόμους και γέφυρες, αλλά επίσης η προσφορά βοήθειας στους εκτοπισμένους, οι οποίοι σε ποσοστό άνω του 60% είναι γυναίκες και παιδιά, στην πλειονότητά τους ορφανά. Εκτίμησε δε πως το ύψος της βοήθειας που απαιτείται ανέρχεται σε 960 εκατομμύρια ευρώ.

«Είναι επιτακτικό η διεθνής κοινότητα να κάνει περισσότερα σήμερα» τόνισε ο κ. Ολάντ υπενθυμίζοντας ότι «4,5 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας, μεταξύ αυτών 300.000 παιδιά».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος συμμετείχε, όπως και ο Γάλλος πρόεδρος, σε περιφερειακή Σύνοδο για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης οργάνωσης. «Πρέπει να διατηρήσουμε τη δυναμική για να κερδίσουμε τον πόλεμο και να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες που θα ευνοούν τη μετέπειτα σταθερότητα στην περιοχή» τόνισε.

Στη Σύνοδο, που συνεχίζεται και αύριο, συμμετέχουν οι ηγέτες των χωρών που γειτνιάζουν με τη Νιγηρία (Μπενίν, Καμερούν, Τσαντ και Νίγηρας) αλλά και ο αναπληρωτής υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στα μέσα, με τα οποία θα μπει ένα τέλος στις βιαιοπραγίες των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ η οποία από το 2009 έχει σκοτώσει περισσότερους από 20.000 ανθρώπους και έχει αναγκάσει περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Μετά την άνοδο στην εξουσία του προέδρου Μουχαμαντού Μπουχάρι, πριν από έναν χρόνο, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν πολλαπλασιάσει τις νίκες τους κατά της Μπόκο Χαράμ κι ο πρόεδρος έχει επίσημα ανακοινώσει ότι η ισλαμιστική οργάνωση έχει ηττηθεί «σε τεχνικό επίπεδο». Και σήμερα διαβεβαίωσε ότι η Μπόκο Χαράμ «δεν έχει υπό τον έλεγχό της» καμία διοικητική περιφέρεια στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Εξακολουθεί, ωστόσο, να πραγματοποιεί επιθέσεις με βομβιστές αυτοκτονίας σε δημόσιους χώρους, ενώ το δάσος Σαμπίσα στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας παραμένει προπύργιο των μαχητών της.