Skip to main content

Κυρ. Μητσοτάκης για «ολιστικό σχέδιο»: Αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς ανάπτυξη

«Αόριστο ευχολόγιο με κάποιες σωστές μεταρρυθμίσεις και πολλές ιδεοληπτικές εμμονές» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης το «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης» της κυβέρνησης.

«Εδώ και αρκετούς μήνες συζητάτε με τους εταίρους στα κρυφά, αυτό που λέτε “ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο” της κυβέρνησης…. Δεν έχουμε εικόνα αν αυτό είναι δικό σας σχέδιο ή αν έχει ξαναγραφεί από τους εταίρους. Δεν συνιστά όμως έναν χάρτη τολμηρών αλλαγών… Είναι αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς ανάπτυξη. Δεν λείπει μόνο το όραμα, αλλά και εφαρμοσμένες πολιτικές που θα φέρουν δουλειές, θα βελτιώσουν το εισόδημα και θα παράγουν πλούτο» ανέφερε κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την ευρύτερη οικονομική της πολιτική, κατηγορώντας την ότι δεν εξασφάλισε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για καθαρή έξοδο». «Είσαστε αδίστακτοι δημαγωγοί στα λόγια και ανίκανοι στην πράξη» είπε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι «το παραμύθι περί καθαρής εξόδου είναι το τελευταίο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα».

Ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν ότι ήδη αναθεωρήθηκε προς τα κάτω η ανάπτυξη για το 2018, ενώ, όπως ειπε, σε όλη την τριετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η σωρευτική ανάπτυξη ήταν πολύ χαμηλότερη από της Κύπρου, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. «Αντί να βάζετε χρήματα στην οικονομία για να πάρει μπροστά, τραβάτε χρήματα… Το αποτέλεσμα της πολιτικής σας είναι ότι τέσσερις στους δέκα Έλληνες θεωρούν τη φοροδιαφυγή θεμιτή πρακτική. Την ίδια στιγμή καταστρέφετε συνειδητά τη μεσαία τάξη. Το 42% του φόρου εισοδήματος το πληρώνουν όσοι δηλώνουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ που είναιτο 3% των φορολογουμένων» παρατήρησε.

Συνεχίζοντας την κριτική του είπε ότι «από χρηματοδότηση χωρίς μνημόνιο πήγατε σε μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση: Έχετε ήδη υπογράψει μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου. Στα τέλη Αυγούστου τελειώνει ο ευρωπαϊκός δανεισμός, αλλά παραμένουν τα μέτρα και η αυστηρή εποπτεία… Η έξοδος στις αγορές μετά τη λήξη του μνημονίου μοιάζει με βόλτα σε ναρκοπέδιο… Ο χαμηλόμισθος των 620 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει το 2019 φόρους… Οι κίνδυνοι όμως υπάρχουν και από αυτό που η κυβέρνηση βαπτίζει έξοδο στις αγορές αλλά και από τις ουρές του μνημονίου. Η καθαρή έξοδος είναι το νέο βρώμικο ψέμα… Όταν μία χώρα σταματά να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια, οφείλει να το κάνει με συνθήκες ευνοικές. Εσείς βασίζεστε σε ένα απόθεμα ύψους 18 δισ. ευρώ που προήλθε από υπερπλεονάσματα, από συντάξεις που δεν δίνετε, από οφειλές που δεν επιστρέφονται και από δημόσιες επενδύσεις που δεν υλοποιούνται. Την ίδια ώρα παραμένουν αναξιοποίητοι πόροι 28 δισ ευρώ…».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε ότι «σήμερα περισσότερο παρά ποτέ η χώρα χρειάζεται ένα σχέδιο εξόδου από την παρατεταμένη κρίση και ένα αναπτυξιακό σοκ που μπορεί να έλθει μόνο από κύμα επενδύσεων».

Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη να μειωθούν οι φόροι και τις εισφορές, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον ΕΝΦΙΑ. «Ο ΕΝΦΙΑ, που λέγατε ότι θα καταργηθεί με ένα βήμα και ένα άρθρο, θα παραμείνει στο ίδιο ύψος στα 2,6 δισ.» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα σοκ εμπιστοσύνης και αποταμίευσης και εφάπαξ συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να δημιουργήσει πολλές και καλά αμοιβόμενες δουλειές, ποιος θα βελτιώσει το εισόδημα της μεσαίας τάξης. «Εμείς θέλουμε εγγυημένο εισόδημα στο 1 δισ για 800.000 συμπολίτες. Θέλουμε παιδικούς σταθμούς και ολοήμερα σχολεία για όλους τους πολίτες» είπε.

«Ολόκληρη η χώρα απαιτεί ένα νέο περιβάλλον με μείωση φόρων, με επενδύσεις, με νέες δουλειές, θέλει μία άλλη ατμόσφαιρα από αυτή του ψέματος και του διχασμού. Η ανάπτυξη δεν ανθίζει με εγκληματίες στις γειτονιές και Ρουβίκωνες. Θέλει αίσθημα ασφάλειας για όλους τους πολίτες, γρήγορη και αποτελεσματική διοίκηση και δικαιοσύνη που απονέμεται γρήγορα» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής καταγγέλοντας «υπόγειες διαδρομές» στο Σκοπιανό, ενώ ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί για το «απαράδεκτο όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”». «Πείτε μας αν το έχετε απορρίψει ή αν το συζητάτε ακόμη μυστικά» είπε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκλεισε την ομιλία του επαναφέροντας το αίτημα για εκλογές. «Οι Έλληνες θα επιλέξουν ποιος θα τους οδηγήσει με σχέδιο και ασφάλεια στην επόμενη ημέρα. Θέλουν ελπίδα. Εκλογές λοιπόν» σημείωσε και απευθυνόμενος προς την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής συμπλήρωσε: «Τις εκλογές, κ. Γεννηματά, εμείς τις ζητάμε δύο χρόνια, όπου θα αναμετρηθεί η ασφάλεια η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία, απέναντι στον λαϊκισμό και στα ψέματα. Συμφωνούμε όλοι ότι η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και οι κάλπες είναι κάθαρση. Δώστε την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να πάρει θέση. Ο ελληνικός λαός είναι σοφός και η εμπειρία των οκτώ χρόνων τον έχει κάνει σοφότερο…».

Πηγή: ΑΜΠΕ