Skip to main content

Φ. Γεννηματά: Λάθη και παλινωδίες έφεραν πτώση στο τουριστικό ρεύμα και στα έσοδα του

Για λάθη κα παλινωδίες στην διαχείριση της πανδημίας που έφεραν  πτώση στο τουριστικό ρεύμα και στα έσοδα του,  έκανε λόγο με παρέμβασή της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής,  στην επερώτηση του κόμματος για τον τουρισμό. 

Η επερώτηση, όπως υποστήριξε, έχει στόχο «να προλάβουμε φέτος στον Τουρισμό, τα Κυβερνητικά λάθη και παραλείψεις του 2020. Να πάρουμε έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα, για να μην χάσουμε και πάλι τα 14δις που απωλέσαμε πέρυσι σε σχέση με τα έσοδα του 2019. Να μην επιτρέψουμε να ζήσουμε αυτό που έγινε στα Βόρεια σύνορα μας το καλοκαίρι, όπου δεν υπήρξε κανένας υγειονομικός έλεγχος, με τα γνωστά τραγικά αποτέλεσμα στην Β. Ελλάδα». 

«Προβλέψατε 8 δις ευρώ έσοδα και φθάσαμε μόνο στα 4 δις.Λάθη επί λαθών. Να σας τα θυμίσουμε Κύριοι της κυβέρνησης;», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι αυτά ήταν 

 • Άνοιγμα άνευ όρων των χερσαίων συνόρων
 • έλλειψη συμφωνιών με τρίτες χώρες
 • Συγκεχυμένα και καθυστερημένα υγειονομικά πρωτόκολλα
 • Διάκριση των τουριστικών περιοχών σε «δήθεν επικίνδυνες» και «μη επικίνδυνες» καταδικάζοντας έτσι πολλές από αυτές
 • Παλινωδίες στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, όπου την μια μέρα μιλούσατε για υποχρεωτικούς κανόνες, και την ακριβώς επόμενη οδηγούσατε σε συνωστισμό, αυξάνοντας τον ανώτατο αριθμό επιβατών
 • Ένα αποτυχημένο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού. Ενώ σας είχαμε καταθέσει αναλυτική πρόταση, ώστε να ενισχυθούν ουσιαστικά οι Τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και να πάνε διακοπές οι πολίτες που έπληξε οικονομικά η κρίση. Μια πρόταση 750 εκατ. Ευρώ με 3 εκατομμύρια ωφελούμενους με 15 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Με προτεραιότητες τους ανέργους, τους εργαζόμενους σε αναστολή, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης. 
 • Ανεπαρκή και καθυστερημένα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου

«Σας προτείνουμε να αυξήσετε την ανταγωνιστικότητα μειώνοντας το ΦΠΑ σε εστίαση και σε ίδιο τον Τουρισμό στο 6% . Και εσείς τον μειώσατε στον καφέ και στην πορτοκαλάδα. Σας προτείναμε επιδότηση εργασίας ίση με το 40% του μισθού των εργαζομένων, ως κίνητρό για δουλέψουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Εσείς προτιμήσατε τα επιδόματα των 534 ευρώ -και όχι για όλους- και το πλήρως αποτυχημένο», επεσήμανε η κ. Γεννηματά. 

Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε για την «φετινή χρονιά» με δεδομένες, όπως είπε και τις καθυστερήσεις σε όλη την Ευρώπη του εμβολιαστικού προγράμματος, ενώ απεύθυνε και τις εξής ερωτήσεις:

 •  Εξήγγειλε η Κυβέρνηση το άνοιγμα του Τουρισμού στις 14 Μαΐου.Υπάρχει σχεδιασμός;
 • Υπάρχει προετοιμασία;
 • Είναι έτοιμα και έχουν αποσταλεί σε όλες τις επιχειρήσεις τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν;
 • Υπάρχουν εκτιμήσεις για την ροή του τουρισμού στην χώρα μας για τον Μάιο και Ιούνιο ;
 • Πόσο κόσμο για παράδειγμα περιμένουμε στους δυο πρώτες μήνες;
 • Έχετε λάβει μέτρα για να αντέξουν οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν;
 • Θα επιδοτήσετε τα πάγια έξοδα τους , θα στηρίξετε την ρευστότητα τους; 

Όπως υποστήριξε η κ. Γεννηματά «γνωρίζετε εμείς δεν μένουμε στην κριτική. Πρώτο μέλημα μας είναι να κρατήσουμε μέσα στις δύσκολες συνθήκες όρθια την κοινωνία και ζωντανές τις επιχειρήσεις. Ειδικά στον Τουρισμό που είναι σημαντικός παράγοντας για το ΑΕΠ και την απασχόληση», ενώ κατέθεσε και προτάσεις άμεσης εφαρμογής, για την ομαλή λειτουργία του Τουρισμού: 

1. Άμεση προτεραιότητα ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον Τουρισμό. Στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ώστε να αισθάνονται ασφαλείς και να κάνουν χωρίς περιορισμούς τη δουλειά τους. Αλλά ώστε να αισθάνονται και ασφαλείς οι επισκέπτες μας.

2. Εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τα ταξίδια (το έχουμε προτείνει από τον Ιανουάριο). Για όσους επισκέπτες δεν έχουν εμβολιαστεί υποχρεωτικό πρόσφατο αρνητικό τεστ.

3. Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τουρισμό και εστίαση ως το τέλος του 2021. Αναστολή του μέτρου του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

4. Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού με βάση το σχέδιο που πέρυσι κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής.

5. Στήριξη των εργαζομένων στον Τουρισμό-εστίαση που σήμερα βιώνουν την ανασφάλεια. 

Ακόμη, για τους εργαζόμενους πρότεινε: 

• Για τους εργαζομένους σε μονομερή αναστολή σύμβασης το 2020, ακόμη το κράτος δεν έχει εμφανίσει τα ένσημα με αποτέλεσμα να χάνονται επιδόματα, όπως αυτό της λοχείας. Και να οδηγούνται οι εργαζόμενοι αύριο Τρίτη σε κινητοποιήσεις.

• Οι εποχιακοί εργαζόμενοι παραμένουν χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης τον Απρίλιο και ακόμη δεν έχει πληρωθεί το «έκτακτο επίδομα» Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 

• Βλέπουμε εκατοντάδες απολύσεις με τα κλειστά ξενοδοχεία, αλλά και άρνηση των εργοδοτών να καταβάλουν το επίδομα αδείας και την άδεια του 2020.

Για το θέμα της αντιμετώπισης του Τουρισμού, στο κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε πως υπάρχουν προτάσεις για γενικότερου χαρακτήρα έργα όπως η ψηφιοποίηση όλων των δραστηριοτήτων και η προώθηση της “πράσινης ενέργειας”, που θα επηρεάσει θετικά το τουριστικό μας προϊόν.

Όμως, σημείωσε,  οι προβλεπόμενες άμεσες παρεμβάσεις είναι αποσπασματικές και πολύ κατώτερες της σημασίας που έχει ο Τουρισμός για την Οικονομία και την Απασχόληση.

Είναι ενδεικτικό, ανέφερε, ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για κανένα μεγάλο και ταυτόχρονα εμβληματικό και αναγκαίο έργο σε κάθε περιφέρεια, πχ ένα μεγάλο Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο στην Αθήνα ή η όπως έχει προτείνει ο ΣΕΤΕ το 2020 μετατροπή της Ρόδου σε αειφόρο προορισμό.

Στο εναλλακτικό σχέδιο του ΚΙΝΑΛ, υπογράμμισε, αποδίδεται  ιδιαίτερο βάρος: 

• Την παροχή φορολογικών και αναπτυξιακών κινήτρων για δικτυώσεις και συμπράξεις μικρών “ποιοτικών” επιχειρήσεων, και την προώθηση τους στην Διεθνή τουριστική αγορά.

• Την ενίσχυση προγραμμάτων “Δουλεύουμε έξω, μένουμε Ελλάδα” σε κάθε Περιφέρεια. Πρόγραμμα με τηλεργασία επισκεπτών που απαιτεί δίκτυα υψηλής ταχύτητας, υποδομές μεταφορών και υγείας όλο το χρόνο.Ακόμη και τα προβλεπόμενα κονδύλια για την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος είτε αφήνουν “έξω” ορισμένες εναλλακτικές μορφές τουρισμού (πχ θρησκευτικό, πολιτιστικό, ολιστικό), είτε μένουν σε αεροστολογίες για τον αγροτουρισμό όταν δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, όταν δεν έχουν προσχωρήσει τα αναγκαία τοπικά σύμφωνα.

Τέλος, η κ. Γεννηματά απηύθυνε 2 ερωτήματα:

«1ον Υπάρχουν μελέτες για την “προστασία από την κλιματική αλλαγή” του Δίου, των Δελφών, της Κνωσού, των Φιλίππων, του Μυστρά και άλλων μνημείων που ονομαστικά αναφέρονται στο σχέδιο σας, ή είναι όλα στον αέρα;

2ον Προβλέπονται κονδύλια για “βελτίωση της οδικής ασφάλειας” σε τουριστικές περιοχές. Υπάρχουν μελέτες ή τουλάχιστον καταγραφή των πραγματικών αναγκών και προτεραιοτήτων; Ή θα γίνει κατανομή με βάση άλλου τύπου «εξυπηρετήσεις»;

«Με υπευθυνότητα και συναίσθηση της σημασίας του για την Οικονομία και την Κοινωνία μας, επαναφέρουμε τις προτάσεις μας για μια πιο πετυχημένη, ουσιαστική χρονιά για τον Τουρισμό. Αν η κυβέρνηση ακολουθήσει τις προτάσεις μας, οι μεγάλοι κερδισμένοι δεν θα είμαστε εμείς ως κόμμα, θα είναι ο Τουρισμός, η απασχόληση, η πατρίδα μα;», κατέληξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.