Skip to main content

Διπλή μάχη της κυβέρνησης για ασφαλιστικό και δημοσιονομικό κενό

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με την «εκστρατεία» στο εσωτερικό ώστε να περάσει με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες το ασφαλιστικό να κορυφώνεται, πληθαίνουν οι ενδείξεις – πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών για δημοσιονομικό κενό την τριετία 2016-18 και την ανάγκη λήψης νέων μέτρων με έναρξη από φέτος.

Τις πληροφορίες για ένα τέτοιο κενό επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος ενώ βρίσκεται σε περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το ασφαλιστικό, με συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal, τόνισε ότι «ο καλύτερος τρόπος για να καλυφθεί αυτό το κενό (στον προϋπολογισμό της Ελλάδας) δεν είναι με τη συρρίκνωση, αλλά με τη μεγέθυνση της οικονομίας» και ότι «δεν πρέπει να επιβαρύνουμε την οικονομία περαιτέρω με μέτρα που προκαλούν ύφεση».

Στο μέτρο που ευσταθούν οι πληροφορίες ότι οι Βρυξέλλες εκτιμούν το δημοσιονομικό κενό για το 2016 γύρω στα 900 εκατ. ευρώ, κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει ότι «αυτή τη στιγμή οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας δεν αντέχουν άλλα μέτρα».

Την ίδια ώρα στο Μαξίμου, μετά τη χθεσινή διάρκειας τεσσάρων ωρών σύσκεψη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο για το ασφαλιστικό, δηλώνουν αισιόδοξοι ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα περάσει χωρίς απώλειες στη Βουλή, ενώ ήδη χθες έγινε και η πρώτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση για τη Δημόσια Διοίκηση στη Βουλή.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, με δεδομένο ότι θέματα όπως η επιλογή των προϊσταμένων και η αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο είχε προσπαθήσει να επιλύσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναμένεται να γίνει πεδίο της πρώτης σφοδρής σύγκρουσης της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα με τη Ν.Δ. και τον νέο της πρόεδρο.

Παράλληλα, το Μαξίμου και το αρμόδιο υπουργείο αναζητούν λύσεις στο θέμα που προέκυψε με τις ασφαλιστικές εισφορές χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και ειδικά στον τρόπο υπολογισμού τους ώστε αφενός να μην χαθούν πόροι από το σύστημα αφετέρου να μη «σταγκαλιστεί» η επιχειρηματικότητα.