Skip to main content

Μάντισον: Δεν θα απαγγελθούν κατηγορίες σε αστυνομικό που σκότωσε 19χρονο Αφροαμερικανό

Στους δρόμους κατέβηκαν δεκάδες Αμερικανοί όταν έγινε γνωστή η απόφαση των δικαστικών αρχών να μη διωχθεί ο αστυνομικός που σκότωσε τον Μάρτιο έναν άοπλο 19χρονο Αφροαμρικανό στο Μάντισον του Ουισκόνσιν.

Οι αρχές έκριναν ότι ο αστυνομικός ενήργησε ευρισκόμενος σε νόμιμη άμυνα. Ο Τόνι Ρόμπινσον σκοτώθηκε από σφαίρες στις 6 Μαρτίου και ο θάνατός του προκάλεσε πολυήμερες διαδηλώσεις στο Μάντισον. «Καταλήγω ότι αυτός ο ατυχής και τραγικός θάνατος ήταν αποτέλεσμα μίας νόμιμης χρήσης θανατηφόρας δύναμης από την αστυνομία και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του αστυνομικού (Ματ) Κένι για τον θάνατο του Τόνι Ρόμπινσον Τζούνιορ», ανακοίνωσε ο Ισμαέλ Οζάν, εισαγγελέας της κομητείας Ντέιν, σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί φίλοι και μάρτυρες περιέγραψαν τη βίαιη, απειλητική και επιθετική συμπεριφορά του Τόνι Ρόμπινσον στον δρόμο, εναντίον οχημάτων, διερχομένων και φίλων. Όπως είπε ο εισαγγελίας, ένας από αυτούς ανέφερε πως ο νεαρός άνδρας ήταν υπό την επήρεια ουσιών, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τις τοξικολογικές εξετάσεις. Ο αστυνομικός «φοβήθηκε για την ασφάλειά του, την ασφάλεια των άλλων και για την ασφάλεια του Τόνι Ρόμπινσον», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της οικογένειας Τζον Λίβι εκτίμησε πως παραμένουν «αναπάντητα ερωτήματα» και σημείωσε πως θα συνεχίσει την έρευνά του.

Δεκάδες άνθρωποι, ιδίως νέοι, διαδήλωσαν στους δρόμους του Μάντισον μετά την ανακοίνωση του εισαγγελέα, κρατώντας πανό που έγραφαν «Οι ζωές των μαύρων μετράνε» ή « Δικαιοσύνη για τον Τόνι».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο