Skip to main content

Ζαχαριάδης- Χατζηγιαννάκης: Δεν θα ανεχτούμε παιχνίδια με το ΑΣΕΠ

«Δεν θα ανεχτούμε άλλα παιχνίδια με τις Ανεξάρτητες Αρχές. Δεν θα ανεχτούμε παιχνίδια με το ΑΣΕΠ. Θα δώσουμε τη μάχη στο Κοινοβούλιο αλλά και στην κοινωνία για την απόσυρση της αντισυνταγματικής και αντιδημοκρατικής μεθόδευσης της κυβέρνησης», τονίζουν σε κοινή του δήλωση ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Ζαχαριάδης και ο αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών και  υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση Μίλτος Χατζηγιαννάκης.  

Οι τομεάρχες συμπληρώνουν ότι «Θα δώσουμε τη μάχη για την υπεράσπιση του κύρους του ΑΣΕΠ και τη διαφύλαξη της συνταγματικά κατοχυρωμένης  προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των μελών του». 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, σημειώνουν, επιστρατεύει  τις χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει ένα απόλυτα ελεγχόμενο κομματικό κράτος. Βασική συνιστώσα της πολιτικής της αποτελεί η πρωτοφανής απόπειρα χειραγώγησης των  Ανεξάρτητων Αρχών. 

Επισημαίνεται, υπογραμμίζουν, ότι σύμφωνα με το άρθρο 101Α του Συντάγματος: «Όπου από το Σύνταγμα προβλέπεται η συγκρότηση και η λειτουργία ανεξάρτητης αρχής, τα μέλη της διορίζονται με ορισμένη θητεία και διέπονται από προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία, όπως νόμος ορίζει…»

Και όμως η κυβέρνηση των «αρίστων» έρχεται και προωθεί εμβόλιμη διάταξη στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου για τον Εσωτερικό έλεγχο στο Δημόσιο Τομέα, σύμφωνα με την οποία  «διανυθείσα ή διανυόμενη θητεία σε θέση Αντιπροέδρου ή απλού μέλους (Ανεξάρτητης Αρχής) δεν κωλύει τον διορισμό του για πλήρη θητεία σε θέση υψηλότερης βαθμίδας της ίδιας Αρχής. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν επιτρέπονται περισσότερες από δύο θητείες συνολικά».

Με λίγα λόγια, τονίζουν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παραβιάζεται ο κανόνας περί «ορισμένης θητείας»  των μελών, στο μέτρο που διακόπτεται η εξαετής θητεία τους κατά το χρόνο που διανύεται για να ξεκινήσει μια νέα πλήρης εξαετής θητεία, με δυνατότητα μάλιστα παράτασης τριών ετών σύμφωνα με τα οριζόμενα στον τελευταίο Νόμο για το ΑΣΕΠ (Ν. 4765/2021). 

Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως υποστηρίζουν οι τομεάρχες, ότι ένα μέλος Ανεξάρτητης Αρχής μπορεί να παραμένει και να δραστηριοποιείται σε αυτήν για ένα χρονικό διάστημα μέχρι και δεκαοκτώ ετών (!!!), εάν αθροιστούν οι δύο επιτρεπόμενες θητείες τους με το επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα της παράτασής τους. 

«Πρόκειται για μια κραυγαλέα περίπτωση «αναδιπλασιασμού» της θητείας δια της πλαγίας οδού, που συνιστά κατάφωρη «καταστρατήγηση του Συντάγματος», καθώς χωρίς εκ των προτέρων γνωστά κριτήρια ανατρέπεται πλήρως ο κανόνας της «ορισμένης θητείας» των μελών μιας Αρχής κατά το  άρθρο 101Α του Συντάγματος», συμπληρώνουν. 

Επιπροσθέτως, αναφέρουν ότι η διάταξη ελέγχεται για αντισυνταγματικότητα, στο μέτρο που ανατρέπει τις ισχύουσες συνταγματικές εγγυήσεις «προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας» των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών (άρθρο 101Α Συντάγματος), καθώς τροποποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία τη στιγμή που επίκειται η επιλογή νέου Προεδρείου  του ΑΣΕΠ,  θέτοντας ουσιαστικά  τα υφιστάμενα μέλη του ΑΣΕΠ σε κατάσταση ομηρείας από την κυβέρνηση προκειμένου να διεκδικήσουν την παραμονή και προαγωγή τους στην Ανεξάρτητη Αρχή.

«Πέραν αυτών, είναι απολύτως  σαφές ότι η  διάταξη είναι απολύτως φωτογραφική  και ηθικά απαράδεκτη καθώς αποσκοπεί στην «μονιμοποίηση» των εκλεκτών της κυβέρνησης στις Ανεξάρτητες Αρχές (και ιδίως στο  ΑΣΕΠ) μέσω της προαγωγής τους σε ανώτερες θέσεις», δηλώνουν χαρακτηριστικά. 

Το ΑΣΕΠ, συνεχίζουν οι τομεάρχες, «από την ίδρυσή του από τον αείμνηστο Αναστάσιο Πεπονή έως σήμερα, έχει κατοχυρωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών ως το ισχυρό θεσμικό εχέγγυο διασφάλισης της διαφανούς και αξιοκρατικής στελέχωσης του Δημοσίου τομέα. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκε περαιτέρω και ανέλαβε κρίσιμο ρόλο σε όλες τις διαδικασίες επιλογής των στελεχών του δημοσίου τομέα».

«Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ επί σχεδόν δυο χρόνια παρακάμπτει το ΑΣΕΠ  προκειμένου να διορίσει   αρεστούς και φίλους, ενώ με επαναλαμβανόμενες ρυθμίσεις και μεθοδεύσεις, υπονομεύει το κύρος και την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του», καταλήγουν στη δήλωσή τους η τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.