Skip to main content

Βρετανία: Ρόλο διαπραγματευτή με την Ε.Ε. θα έχει ο Όζμπορν

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν αναμένεται να οριστεί επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στιγμή που το Λονδίνο αξιώνει  κάποιες υποχωρήσεις από την Ε.Ε. πριν προχωρήσει σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ένωση.

Τα παραπάνω αναφέρει η εφημερίδα Sunday Times, που συμπληρώνει ότι τον Όζμπορν θα υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ.

Ο Κάμερον αναμένεται να στείλει τους δύο υπουργούς του στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του προγράμματος της νέας κυβέρνησης για τις πρώτες 100 ημέρες της στην εξουσία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε δηλώσει κατά την προεκλογική του εκστρατεία ότι θα πιέσει ώστε κάποιες εξουσίες που τώρα είναι στη δικαιοδοσία της Ε.Ε. να επιστρέψουν στο Λονδίνο, προτού διεξαχθεί το δημοψήφισμα ως το τέλος του 2017.

Εξάλλου, ο Κάμερον αποκατέστησε έναν από τους πιο μαχητικούς του συμμάχους δίνοντάς του σημαντική θέση στο υπουργικό συμβούλιο και ορίζοντάς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο Μάικλ Γκόουβ είχε πέρυσι αναλάβει την ευθύνη να φροντίζει ώστε οι βουλευτές των Συντηρητικώννα  ακολουθούν τη γραμμή του κόμματος, κάτι που είχε θεωρηθεί υποβιβασμός σε σχέση με την προηγούμενη θέση του στο υπουργείο Παιδείας.

Το γραφείο του Κάμερον επιβεβαίωσε ότι ο Γκόουβ διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ ο Κρις Γκρέιλινγκ, ο μέχρι τώρα υπουργός, θα αναλάβει την προεδρία της Βουλής των Κοινοτήτων.

Στη θέση της παραμένει η Νίκι Μόργκαν που είχε διαδεχθεί τον Γκόουβ στο υπουργείο Παιδείας.