Skip to main content

Γιούνκερ: Στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, είμαι Κύπριος

«Κύπριος» δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσον αφορά τουλάχιστον τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Σε αυτό το θέμα είμαι Κύπριος» ανέφερε συγκεκριμένα προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

Αλ. Τσίπρας: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ενιαία θέση

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να θέσει στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από κοινού με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο, το θέμα «αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο την Κύπρο». «Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να παραβιάζεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ενιαία θέση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της» υπογράμμισε. Ερωτηθείς σχετικά με το αν προκρίνει τις κυρώσεις ή τη διπλωματία ως απάντηση στις τουρκικές ενέργειες ο κ. Τσίπρας είπε: «Πρώτα η διπλωματία».

Ν. Χριστοδουλίδης: Δεν ξέρω πώς θα αντιμετωπίζαμε την κρίση στην ΑΟΖ χωρίς την Ε.Ε.

Από την πλευρά του, μιλώντας σε εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης, στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Λευκωσίας ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε «ιστορικό σταθμό» την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. το 2004, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σκεφτεί πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση με την Τουρκία στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε χθες ότι η Τουρκία στέλνει και το δεύτερο γεωτρύπανο για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα διεθνή εντάλματα σύλληψης του προσωπικού του «Πορθητή», τα οποία ούτως ή άλλως θεωρεί μπλόφα ή ρητορική. 

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε σήμερα επί του θέματος κάνοντας λόγο για «αυξανόμενες προσπάθειες παραβίασης των δικαιωμάτων» της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

«Εσείς θα σταματήσετε τις αυξανόμενες προσπάθειες παραβίασης των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Ήσασταν εσείς και πάλι που σώσατε τους αδελφούς μας που υπέφεραν από την τυραννία των δολοφονικών συμμοριών στην Κύπρο» υποστήριξε, σε ομιλία του σε φοιτητές της τουρκικής Σχολής Ευελπίδων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Φιλελεύθερο Κύπρου