Skip to main content

Το κρυφό μήνυμα που έριξε τους τόνους ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν

Μερικές ώρες μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σολεϊμανί, η κυβέρνηση Τραμπ έστειλε ένα – επείγουσας σημασίας – κρυπτογραφημένο μήνυμα στην Τεχεράνη: Μην κλιμακώσετε την ένταση.

Το φαξ, το οποίο περιλάμβανε το παραπάνω μήνυμα, εστάλη μέσω της ελβετικής πρεσβείας στο Ιράν – έναν από τους ελάχιστους διαύλους απευθείας και αξίοπιστης επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Μάλιστα, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Wall Street Journal», Ουάσιγκτον και Τεχεράνη, τις επόμενες ημέρες, συνέχισαν την ανταλλαγή μηνυμάτων, η οποία χαρακτηρίστηκε από αξιωματούχους των δύο χωρών ως «πολύ πιο συγκρατημένη» σε σχέση με την οξείας έντασης δημόσια ρητορική.

Μία εβδομάδα αργότερα, και κατόπιν της ιρανικής πυραυλικής επίθεσης σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, οι δύο πλευρές φαίνεται πως επιλέγουν να απόσχουν από την ένταση και τις εχθροπραξίες. Προς το παρόν τουλάχιστον.

«Δεν επικοινωνούμε πολύ με τους Ιρανούς, αλλά όταν το κάνουμε, η Ελβετία διαδραματίζει καίριο ρόλο στη μεταφορά μηνυμάτων και στην αποφυγή των παρερμηνειών» δήλωσε, στην αμερικανική εφημερίδα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, πάντως, ο εκπρόσωπος του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη αρνήθηκε να σχολιάσει τα περί «ανταλλαγής μηνυμάτων», αρκούμενος βέβαια, να επισημάνει τα εξής:

«Εκτιμούμε την Ελβετία για κάθε προσπάθεια που καταβάλλει, προκειμένου να παρέχει ένα αποτελεσματικό κανάλι για την ανταλλαγή επιστολών, όταν και εφόσον κρίνεται απαραίτητο».

Την ίδια ώρα, ένας δεύτερος Ιρανός αξιωματούχος, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ισχυρίστηκε ότι «ο κρυφός δίαυλος παρέχει μία ευπρόσδεκτη γέφυρα, όταν όλα τα υπόλοιπα “καίγονται”».

«Στην έρημο έχει σημασία ακόμη και μία σταγόνα νερού» έσπευσε να προσθέσει, αλληγορικά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρώτο μήνυμα των ΗΠΑ προς το Ιράν εστάλη αμέσως μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του Σολεϊμανί, εμβληματικού στρατιωτικού και διοικητή της μονάδας «Quds» των Φρουρών της Επανάστασης.

Εστάλη μέσω ενός ειδικού κρυπτογραφημένου φαξ σ’ ένα σφραγισμένο δωμάτιο της ελβετικής αποστολής στο Ιράν, η οποία παραδοσιακά από το 1980 – και την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας από Ιρανούς επαναστάτες – διαδραματίζει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ελβετός πρέσβης, μάλιστα, παρέδωσε ο ίδιος δια χειρός το αμερικανικό μήνυμα στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, το πρωί της Παρασκευής.  

Ακολούθησαν κλειστές και εμπιστευτικές επαφές του Ελβετού διπλωμάτη, ο οποίος επισκέφτηκε και την Ουάσιγκτον, με στόχο την εξομάλυνση της έντασης – και σε πλήρη αντίθεση με τα οργισμένα tweet του προέδρου Τραμπ και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών.

«Όταν η ένταση με το Ιράν κλιμακώνεται, η Ελβετία διαδραματίζει ένα χρήσιμο και αξιόπιστο ρόλο, ο οποίος εκτιμάται και από τις δύο πλευρές» σχολίασε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

naftemporiki.gr