Skip to main content

Γερμανία – εκλογές: Το 37% «ψηφίζει» τον βαυαρό Μάρκους Ζέντερ για καγκελάριο

Φουντώνουν οι δημοσκοπήσεις στην Γερμανία καθώς αναμένεται θερμό προεκλογικό καλοκάιρι ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου για την νέα Καγκελαρία.  

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Forsa η οποία διεξήχθη για λογαριασμό των δικτύων RTL και n-tv, τo 37% των Γερμανών ψηφοφόρων, ανεξαρτήτως κόμματος, θα προτιμούσε τον επικεφαλής του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) Μάρκους Ζέντερ για ομοσπονδιακό καγκελάριο και μόνο το 13% του συνόλου των ψηφοφόρων θα προτιμούσε τον πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ.

Επίσης, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ απολαμβάνει λιγότερης εμπιστοσύνης από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ και μεταξύ των «κομματικών» ψηφοφόρων  Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών.
Μόνο το 32% όσων ψήφισαν το CDU ή το CSU στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 θα τα ξαναψήφιζαν εάν ο Λάσετ ήταν ο κοινός υποψήφιος καγκελάριος των δύο αυτών αδελφών κομμάτων. Εάν αντιθέτως ήταν υποψήφιος καγκελάριος ο Ζέντερ τότε θα τα ξαναψήφιζε το 73% των ψηφοφόρων τους, θα παρέμεναν δηλαδή πιστοί στα κόμματά τους όσοι ακριβώς και στην (θεωρητική) περίπτωση που ήταν και πάλι υποψήφια η νυν καγκελάριος Μέρκελ. Η γερμανιδα Καγκελάριος βλέπει πτώση δημοτικότητας, η οποία, σύμφωνα με αναλυτές, οφείλεται και στην πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ηδη το CDU ετοιμάζει την επόμενη μέρα. Ο  Άρμιν Λάσετ είναι ο εκλεκτός του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για να διαδεχτεί την Καγκελάριο Μέρκελ. O πρόεδρος της Βundestag, Bόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε και αυτός υπέρ του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Υπέρ της υποψηφιότητας Λάσετ για το χρίσμα της Χριστιανικής Ένωσης τάχθηκε σήμερα και ο «χαμένος» των εσωκομματικών εκλογών Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος, σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο «t-online», τόνισε ότι «ο Χέλμουτ Κολ και η Ανγκελα Μέρκελ δεν έφτασαν στην Καγκελαρία με δημοσκοπήσεις και δημοφιλείς δηλώσεις». 
Την τελική απόφαση για το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου πολύ σύντομα, ζήτησε ο αρχηγός του CDU, ο οποίος θα συζητήσει απόψε με τον έτερο υποψήφιο Μάρκους Ζέντερ.

Τον συμπρόεδρο των Πρασίνων (Die Gruenen) Ρόμπερτ Χάμπεκ θα προτιμούσε το 11% του συνόλου των ψηφοφόρων για καγκελάριο, ενώ τον υποψήφιο καγκελάριο του Σοσιαλδημoκρατικού κόμματος (SPD), Ολάφ Σολτς και την συμπρόεδρο των Πρασίνων Αναλένα Μπέαρμποκ το 10%. Επίσης, τον Φρίντριχ Μερτς, τον αποτυχόντα υποψήφιο για την προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών, θα προτιμούσε το 5%.

Τέλος, το 19% των ερωτηθέντων θα προτιμούσε κάποιον άλλον πλην των προαναφερθέντων πολιτικών, εκ των οποίων το 6% διασημότητες εκτός πολιτικής.

Πηγές: ΑΜΠΕ, RTL, n-tv