Skip to main content

Να σχηματίσει κυβέρνηση τις επόμενες μέρες ελπίζει ο Κάμερον

Την ελπίδα να σχηματίσει κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες εξέφρασε ο επικεφαλής των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος σύμφωνα με τα exit poll, προηγείται με καθαρό προβάδισμα περίπου 80 εδρών έναντι του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος του Εντ Μίλιμπαντ. 

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση ότι διατηρεί την έδρα του στο Οξφορντσιρ, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε πως το κόμμα του βίωσε μία «πολύ δυνατή βραδιά». Όπως είπε ωστόσο είναι πολύ νωρίς να προβλέψουμε το τελικό αποτέλεσμα.

Υπογράμμισε ακόμη ότι θα τηρήσει τη δέσμευσή του για τη μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο. «Θέλω να συσπειρώσω το Ηνωμένο μας Βασίλειο εφαρμόζοντας τη μεταβίβαση εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό», είπε.

«Απογοητευτική βραδιά» για τους Εργατικούς

Από την πλευρά του ο βασικός του αντίπαλος, ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι το κόμμα του πέρασε μία «πολύ απογοητευτική» βραδιά μετά τα εκλογικά αποτελέσματα που το εμφανίζουν να χάνει έδρες και να έπεται των Συντηρητικών.

«Αυτή ήταν σαφώς μία πολύ απογοητευτική και δύσκολη βραδιά για το Εργατικό Κόμμα» είπε στους υποστηρικτές του όταν έγινε γνωστό ότι ο ίδιος διατήρησε την έδρα του στο Ντονκάστερ της βόρειας Αγγλίας.

Ο Μίλιμπαντ παραδέχτηκε την ήττα του κόμματός του και δήλωσε ότι «θλίβεται βαθύτατα» για ό,τι συνέβη σε άλλες περιοχές της Βρετανίας κι ιδιαίτερα στη Σκωτία, όπου, όπως είπε, η άνοδος του εθνικισμού κατατρόπωσε το Εργατικό Κόμμα.

Κλεγκ: Τιμωρήθηκαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες

Δύσκολη όμως ήταν η χθεσινή βραδιά και για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, ο ηγέτης των οποίων, Νικ Κλεγκ, δήλωσε ότι το κόμμα του «τιμωρήθηκε».

Ο Κλεγκ διατηρεί την έδρα του στο Σέφιλντ Χάλαμ (βόρεια Αγγλία), αφού κατάφερε να επανεκλεγεί για τρίτη φορά με 22.215 ψήφους έναντι 19.862 του Εργατικού αντιπάλου του Ολιβερ Κόπαρντ.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσουν 10 έδρες από τις 56 που κατείχαν την τελευταία πενταετία. Το κόμμα έρχεται έτσι στην πέμπτη θέση, έπειτα από τους Τόρις που έρχονται πρώτοι με 316, τους Εργατικούς με 239 και τους Σκωτσέζους Εθνικιστές με 58.

Θεαματική άνοδος των Σκωτσέζων εθνικιστών

Στο μεταξύ, στη Σκωτία, οι εθνικιστές του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) κέρδισαν 56 από τις 59 έδρες, κατατροπώνοντας το Εργατικό Κόμμα στην περιοχή, που θεωρείτο ιστορικά ένα προπύργιό του.

Το SNP είχε κερδίσει μόλις έξι έδρες στις εκλογές του 2010.

Με αφορμή το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι η επόμενη κυβέρνηση έχει τη σημαντική αποστολή να ενώσει τη χώρα. 

«Η ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου…θα είναι μία από τις σημαντικότερες αποστολές που έχουμε μπροστά μας», ανέφερε σε ομιλία του μετά την επανεκλογή του στην περιφέρεια του Τέιτον της βορειο-δυτικής Αγγλίας.