Skip to main content

Γερμανία: Δυσαρέσκεια Σταϊνμάιερ – Μέρκελ για την απόφαση Τραμπ για το Ιράν

Την δυσαρέσκεια και την ανησυχία τους για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν εξέφρασαν ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και η καγκελάριος της χώρας Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνει η Καθολική Εκκλησία στο Μύνστερ.

Ο επικεφαλής του γερμανικού κράτους χαρακτήρισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία «οπισθοδρόμηση για την διπλωματία της ειρήνης». Ο κ. Σταϊνμάιερ έκανε ακόμη λόγο για «απόρριψη της ειρήνης που επιδιώκεται μέσω της διεθνούς συνεργασίας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «τραυματίζει την εμπιστοσύνη στην διεθνή τάξη», δήλωσε από την πλευράς της η κ. Μέρκελ. Εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία της για την διεθνή συνεργασία η οποία, όπως είπε, περνάει κρίση, ενώ χαρακτήρισε την απόφαση του Λευκού Οίκου «αιτία μεγάλης ανησυχίας καθώς και λύπης».

«Δεν είναι σωστό ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να καταγγέλει μονομερώς μια συμφωνία που έχει εγκριθεί ομόφωνα», δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε ότι «αν ο καθένας κάνει ό,τι του κάνει κέφι, αυτό είναι μια κακή είδηση για τον κόσμο».

Διαβεβαίωσε τέλος ότι η ίδια θα εξακολουθήσει να εργάζεται για την διατλαντική εταιρική σχέση, καθώς το καθήκον για διεθνή συνεργασία είναι, όπως τόνισε, «πιο επείγον από ποτέ».