Skip to main content

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και οι «προσωπικές στρατηγικές»

Tου Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Συντομότερα από ό,τι περίμεναν και οι ίδιοι οι εμπνευστές της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του Κινήματος Αλλαγής, ξέσπασε στο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς η σύγκρουση κορυφής που επεδίωκαν.

Με διαγραφές απείλησε η κ. Γεννηματά, με αποκλειστική της δήλωση στο protothema.gr χθες για να αντιμετωπίσει τη βαβέλ που επικρατεί στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής με επίκεντρο τη σχέση του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν δέχομαι εντολές από κανέναν» της απάντησε ο κ. Θεοδωράκης, πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της δήλωσής της. 

Η απειλή της κ. Γεννηματά ήταν η αφορμή. Επί της ουσίας, έχουμε την καθυστερημένη αντίδραση του κ. Θεοδωράκη και του Ποταμιού στην πρωτοβουλία της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής να ζητήσει εκλογές πριν από τη συμφωνία με τους δανειστές, με την οποία ο κ. Θεοδωράκης αφενός δε συμφωνεί, αφετέρου αντιδρά, καθώς ούτε καν ρωτήθηκε για μία μείζονα πολιτική πρωτοβουλία, όπως θα υπαγόρευαν οι κανόνες καλής συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής.

Στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου, τρίβουν τα χέρια τους με αυτές τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής.

Πρώτον επειδή επιβεβαιώνεται το ρήγμα το οποίο οι ίδιοι καλλιεργούν με επίκεντρο τη στάση του Κινήματος Αλλαγής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο υπολογίζουν ότι θα διευρυνθεί και θα σημάνει την ήττα των «ισαποστατιτών» της Κεντροαριστεράς.

Δεύτερον, επειδή σε αυτό το κλίμα, το Κίνημα Αλλαγής θα αυξήσει τις αποστάσεις του και από τη Ν.Δ, προκειμένου να πείσει ότι συνεχίζει αυτόνομα και αυτό αδυνατίζει το αντικυβερνητικό μέτωπο.

Οι προσωπικές στρατηγικές και η διχόνοια στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, που η κ. Γεννηματά επιχειρεί να ελέγξει με διαγραφές, θα συνεχιστούν. Είναι σαφές στους πολίτες ότι υπάρχουν στελέχη του Κινήματος Αλλαγής όπως ο Γ. Ραγκούσης, ο Γ. Παπανδρέου, ο Σπύρος Δανέλλης και πολλοί άλλοι που βλέπουν με καλό μάτι την προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα μετεκλογικά, όπως είναι σαφές ότι υπάρχουν και φανατικοί ενάντια σε αυτήν την γραμμή όπως ο Ευ. Βενιζέλος, ο Α. Λοβέρδος, ο Γ. Μανιάτης και άλλοι.

Η γραμμή «ίσες αποστάσεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.» κρίνεται ανεπαρκής για να ενώσει απόψεις, αντιλήψεις, στόχους και προσωπικές φιλοδοξίες. Και αυτό επειδή όλοι γνωρίζουν ότι με το δίλημμα που από τώρα θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Κίνημα Αλλαγής από θέση ισχύος, με απώτερο σκοπό τη διάλυσή του και την προσέγγιση των ψηφοφόρων του, η Κεντροαριστερά θα το αντιμετωπίσει ούτως ή άλλως κατά την επικείμενη προεκλογική περίοδο, αλλά και μετά τις εκλογές όταν κληθεί να απαντήσει στο δίλημμα «συμμετοχή σε κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ ή ξανά εκλογές».

Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο: Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, πρόσφατα σε ένα τραπέζι όπου συμμετείχαν γνωστοί επιχειρηματίες του τόπου και παράγοντες της δημόσιας ζωής, όταν τέθηκε αυτό το δίλημμα στην κ. Γεννηματά εκείνη φέρεται να απάντησε «η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη».