Skip to main content

Γαλλία: Στους άνω των 65 το μεγαλύτερο τμήμα της ψήφου διαμαρτυρίας στις προεδρικές

Ενώ οι διαδηλώσεις στους δρόμους είναι κυρίως πεδίο των νέων στη Γαλλία, όταν πρόκειται για ψήφο διαμαρτυρίας ή άκυρα ψηφοδέλτια, οι άνω των 65 ετών εμφανίζονται ως η πλέον ενεργή ηλικιακή ομάδα.

Το τμήμα των ψηφοφόρων που είναι πιο πιθανό να εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους ρίχνοντας στην κάλπη άκυρα ή λευκά ψηφοδέλτια, καθώς οι προσφερόμενες επιλογές στον πιο ασυνήθιστο δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες τούς φαίνονταν απωθητικές, είναι οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με έρευνα του Reuters και ινστιτούτα δημοσκοπήσεων.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ψηφοφόροι εμφανίζονται να είναι εκείνοι που περισσότερο από όλους τους άλλους αισθάνονταν απώθηση επειδή είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε έναν νέο στην ηλικία κεντρώο, ο οποίος ήρθε σε ρήξη με τα παραδοσιακά καλούπια της γαλλικής πολιτικής και σε μία ακροδεξιά υποψήφια που ήθελε να καταργήσει το ευρώ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, τέως υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, επί προεδρίας Ολάντ και κυβέρνησης Βαλς, κέρδισε την Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου την Κυριακή μετά τον αποκλεισμό των υποψηφίων των παραδοσιακά κυρίαρχων κομμάτων, του συντηρητικού και του σοσιαλιστικού, στον πρώτο γύρο που διεξήχθη τον περασμένο μήνα.

Τα άκυρα ή τα λευκά ψηφοδέλτια – τα οποία θεωρούνται ευρέως πράξη διαμαρτυρίας – είχαν 78% θετική συσχέτιση με τα ποσοστά των άνω των 65 ετών ανά διοικητικό διαμέρισμα ή επαρχία, σύμφωνα με την έρευνα του πρακτορείου Reuters.

Άλλοι παράγοντες, από το μέσο εισόδημα έως το επίπεδο εκπαίδευσης, δεν μοιάζουν να είχαν τέτοια συσχέτιση κατά την εξέταση περισσότερων από 12 μεταβλητών.

«Μια ψήφος υπέρ του Εθνικού Μετώπου (FN) θα συγκρουόταν με τις αξίες τους, ιδιαίτερα λόγω της ανάμνησης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και των θέσεων του Εθνικού Μετώπου για το ευρώ», πρόσθεσε.

Το FN έχει εργαστεί σκληρά για να αποτινάξει την προηγούμενη αντισημιτική εικόνα του, με κάποιο βαθμό επιτυχίας ανάμεσα στους νεότερους ψηφοφόρους, αν και άλλοι πολιτικοί επιδιώκουν να πείσουν τους ψηφοφόρους πως το κόμμα ανήκει στα άκρα. Ο Μακρόν προσπάθησε να περιγράψει το κόμμα ως κληρονομιά της συνεργασίας με τους κατακτητές στη διάρκεια του πολέμου.