του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Με το ασφαλιστικό και τα εργασιακά να παραμένουν τα δύο μεγάλα αγκάθια για τη λεγόμενη «μικρή» συμφωνία, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές.
Ένα πρώτο πακέτο μέτρο που υπάρχει ήδη στο τραπέζι και η χρονική μετάθεση των προεκλογικών εξαγγελιών της Θεσσαλονίκης για εργασιακά και ασφαλιστικό μπορούν, ωστοσο, όπως φαίνεται, να δώσουν διέξοδο συμφωνίας.
Οι συζητήσεις στο Brussels group θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση από τη Δευτέρα, ενώ εντός της Κυριακής οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν τις πολιτικές τους ηγεσίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε μια ακόμη σύσκεψη στο Μαξίμου με τον συντονιστή της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές Ευκλείδη Τσακαλώτο, την ώρα μάλιστα που ο επικεφαλής της ομάδας και υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπως αποκάλυψε η γερμανική Bild, ταξίδεψε με το πλοίο της γραμμής για την Αίγινα.
Στόχος του κ. Τσίπρα είναι εντός της εβδομάδας να «ξεκλειδώσει» τη χρηματοδότηση, μέσω εντόκων, από την ΕΚΤ, με αιχμή ένα «πακέτο» για το δημοσιονομικό κενό και το πλεόνασμα για το 2015, τα φορολογικά, τα «κόκκινα δάνεια», το άνοιγμα σειράς κλειστών επαγγελμάτων και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015, η κατάργηση της μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης – από ένα εισόδημα και πάνω – και η επιβολή ενός ενιαίου φόρου στα «τουριστικά» νησιά.
Η εμπλοκή το βράδυ του Σαββάτου οφείλεται στο γεγονός ότι η πλευρά των δανειστών και κυρίως το ΔΝΤ επιμένει στο θέμα της περικοπής των συντάξεων μέσω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ενώ απορρίπτει την αύξηση του κατώτερου μισθού και στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Επιδιώκει δηλαδή, όπως έχει γράψει πολλάκις το naftemporiki.gr, να αποσπάσει από την κυβέρνηση μια δέσμευση για χρονική μετάθεση των συγκεκριμένων προεκλογικών της δεσμεύσεων.
Την επιδίωξη αυτή βλέπουν θετικά και οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, αφού με τον τρόπο αυτό «ξηλώνουν» το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας και ένα πολιτικό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη ότι δεν υπάρχουν ρωγμές στην κυρίαρχη πολιτική λιτότητας. Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικό βουλευτή, η χρονική μετάθεση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης σε ασφαλιστικό και εργασιακά, «που σε καμία περίπτωση δεν είναι κατάργηση», μπορεί να κρύβει το κλειδί μιας συμφωνίας εντός της επόμενης εβδομάδας.
Μεγάλο αγκάθι βεβαίως παραμένει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αφού η μη κατάργησή της θα οδηγήσει σε μείωση συντάξεων, η οποία, μαζί με τις μειώσεις μισθών, αποτελούν τις δύο βασικές «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να είναι καθοριστικό, αφού πέρα από την πρόθεση του Πρωθυπουργού να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, την Τετάρτη 6 Μαΐου συνεδριάζει το δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 8-9 Μαΐου ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ θα έχει επαφές με υπουργούς Οικονομικών και αξιωματούχους για «το ελληνικό θέμα» ενόψει του Eurogroup της 11ης Μαΐου, ενώ την επόμενη ημέρα πρέπει να καταβληθεί η δόση των 760 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ.