Skip to main content

NSA: Η Ρωσία πίσω από τη διαρροή εσωτερικών εγγράφων του Μακρόν

Έρευνα για την διαρροή στο διαδίκτυο χιλιάδων εσωτερικών εγγράφων του επιτελείου του εκλεγμένου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησαν οι γαλλικές διωκτικές αρχές την Τρίτη, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, Μάικ Ρότζερς, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από την διαρροή, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα τη Γαλλία για ρωσική δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο.

Η Αμερικανική εταιρεία ασφαλείας του κυβερνοχώρου Flashpoint είχε αναφέρει την Παρασκευή ότι μια πρώτη εξέταση της κυβερνοεπίθεσης υπέδειξε ότι μια ομάδα κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο, που φέρει τον τίτλο APT 28, και η οποία συνδέεται με τη ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών GRU, ενδεχομένως να βρίσκεται πίσω από την διαρροή.

Εντούτοις, η Flashpoint δεν έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής αποδεικτικά στοιχεία για τον ισχυρισμό της, ενώ η Ρωσία έχει αρνηθεί κάθε ανάμιξη στην προεκλογική εκστρατεία του Μακρόν.

Υπενθυμίζεται ότι ανώνυμος χρήστης δημοσίευσε στον ιστότοπο 4chan το βράδυ της Παρασκευής, λίγο πριν από τη λήξη της γαλλικής προεκλογικής εκστρατείας, τεράστιο όγκο από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλων εσωτερικών εγγράφων του επιτελείου του κ. Μακρόν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters