Skip to main content

Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση περιμένει την επόμενη ευκαιρία

Με μία επίδειξη στρατιωτικής δύναμης, στην κρατική τηλεόραση, ξύπνησαν οι Βενεζουελάνοι, δύο ημέρες μετά τις ταραχώδεις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης. Εν μέσω στρατευμάτων, στη στρατιωτική βάση του Καράκας, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο πέρασε το μήνυμα της απόλυτης πίστης των ένοπλων δυνάμεων στο πρόσωπό του, σε μία προσπάθεια να διαψεύσει ότι ανώτατα κλιμάκια του στρατού ετοιμάζονταν να τον προδώσουν.

«Τους προδότες, φυλακίστε τους. Τους πραξικοματίες, απορρίψτε τους και φυλακίστε τους, επίσης. Όσο για τις ένοπλες δυνάμεις, είναι ενωμένες, υπό τη διοίκηση των νόμων και του συντάγματός μας», τόνισε ο διάδοχος του Ούγκο Τσάβες, χωρίς διακυμάνσεις στον τόνο της φωνής του αυτή τη φορά.  

Στην πλατεία Αλταμίρα, τίποτα δεν θυμίζει τον παλμό των διαδηλώσεων των προηγούμενων ημερών, υποστηρίζει η ανταποκρίτρια του BBC στο Καράκας Μπάρμπαρα Πλετ Άσερ. Κόσμος υπάρχει πολύς. Οι περισσότεροι ωστόσο κάθονται ήσυχα στα παγκάκια, απολαμβάνοντας το αεράκι.

Ορισμένοι άφησαν τις δουλειές τους πιστεύοντας ότι θα υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις, για να διαπιστώσουν απογοητευμένοι ότι όλα επέστρεψαν στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς, σαν να μη συνέβη ποτέ τίποτα – ούτε διαδηλώσεις, ούτε απόπειρα «πραξικοπήματος».

«Πρέπει να είμαστε στους δρόμους για να πάρουμε πίσω την ελευθερία μας, να γίνουμε οι Βενεζουελάνοι που ήμασταν», λένε. Οι προοπτικές για άμεση αλλαγή όμως φαίνονται πολύ μακρινές, καθώς η αντιπολίτευση έκανε για μία ακόμη φορά πίσω: ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες έχει βρει καταφύγιο στην ισπανική πρεσβεία και ο Χουάν Γκουαϊδό, ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος, είναι άφαντος.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα παραδώσει «σε καμία περίπτωση» στις αρχές της Βενεζουέλας τον Λόπες. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας εξέδωσε χθες ένταλμα σύλληψης εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευση με την αιτιολογία ότι παραβίασε τη δικαστική εντολή του 2017 με την οποία είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Την Τρίτη ο Λόπες έφυγε από το σπίτι του στο Καράκας και εμφανίστηκε δίπλα στον Χουάν Γκουαϊδό. Αργότερα κατέφυγε στην πρεσβεία της Ισπανίας μαζί με τη σύζυγό του Λίλιαν Τιντόρι και την κόρη τους, όταν φάνηκε ότι η εξέγερση που σχεδίαζε ο Γκουαϊδό θα αποτύγχανε.

Σε μία χώρα που παλεύει με την πείνα και την καταπίεση, επικρατεί τώρα και το αίσθημα της απογοήτευσης για την αποτυχημένη προσπάθεια της στρατιωτικής εξέγερσης. Υπάρχει ωστόσο και η πεποίθηση ότι κάτι θα μπορούσε να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση: μία στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ.

«Δεν το θέλουμε», δήλωσε χθες στην «Washington Post» ένας 18χρονος διαδηλωτής, φοιτητής Νομικής. «Επιβάλετε περισσότερες κυρώσεις, μεγαλύτερη διπλωματική πίεση. Και σας ευχαριστούμε για όσα έχετε κάνει. Μη στείλετε όμως στρατό. Αυτό θα πυροδοτήσει έναν εμφύλιο πόλεμο και θα διχάσει τους Βενεζουελάνους. Εάν ξέρουμε κάτι, ειδικά τώρα, είναι ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι», υπογράμμισε.

Αφότου παραδέχτηκε ότι δεν είχε τη στήριξη που χρειαζόταν από τον στρατό για την εξέγερση που είχε προαναγγείλει, ο Γκουαϊδό μιλάει τώρα για γενική απεργία. Δεν είναι ωστόσο καθόλου σαφές εάν εν μέσω αυτής της οικονομικής κρίσης, όπου οι πολίτες ικετεύουν για λίγα χρήματα και το κράτος ελέγχει τις μεγάλες βιομηχανίες, μία γενική απεργία, θα φέρει το αποτέλεσμα που οραματίζεται η αντιπολίτευση.

naftemporiki.gr