Skip to main content

Ενεργότερος ρόλος Κοτζιά – Ντιμιτρόφ για υπέρβαση των διαφορών στο θέμα του ονόματος

Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν την διαφορά στο θέμα του ονόματος.

Οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν την κοινή προσδοκία τους για παρουσίαση, στην επερχόμενη συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου, από τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ενός αρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία.

Συζήτησαν για την «ακολουθητέα μεθοδολογία», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση, της προσέγγισης των δύο πλευρών και του πλαισίου που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, προς ενίσχυση της διαφάνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ενώ χαρακτηρίστηκε εποικοδομητική.

Οι δύο Υπουργοί εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις γύρω από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άλλα ζητήματα εν όψει των επόμενων συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.