Skip to main content

Νίκη Μακρόν: Τα πρώτα νομοσχέδια

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Πολύτιμη ανάσα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και ανακούφιση στην πολιτική ηγεσία της γηραιάς ηπείρου προκαλεί η καθαρή επικράτηση του ανεξάρτητου Εμανουέλ Μακρόν στον χθεσινό δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Ηγούμενος, όμως, μιας εύθραυστης πολιτικής συμμαχίας και αντιμέτωπος με την πρωτόγνωρη απήχηση του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, ο 39χρονος νέος πρόεδρος καλείται να επιτύχει τον μεγάλο στόχο της εξόδου από το οικονομικό τέλμα και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα.

«Ανοίγει μια νέα σελίδα. Αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται». Με τις δηλώσεις αυτές ο νικητής των εκλογών Εμανουέλ Μακρόν έδωσε το στίγμα του νέου πνεύματος που κομίζει στη γαλλική πολιτική σκηνή η επικράτηση ενός ανεξάρτητου υποψηφίου, ο οποίος άφησε εκτός β’ γύρου τους εκπροσώπους των παραδοσιακών κομματικών σχηματισμών της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς. Τη νίκη του Μακρόν αναγνώρισε αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες και η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν, η οποία όμως κατόρθωσε να ανεβάσει τη γαλλική ακροδεξιά σε ανησυχητικά υψηλά ποσοστά, αναδεικνύοντάς τη σε δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Τα πρώτα νομοσχέδια

Οι προοπτικές του νέου Γάλλου προέδρου εξαρτώνται όμως σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, που θα καθορίσουν τους πολιτικούς συσχετισμούς στο γαλλικό κοινοβούλιο και τη δυνατότητά του να προωθήσει ένα πρόγραμμα ευρύτατων μεταρρυθμίσεων, φιλικών προς την επιχειρηματικότητα όπως ευαγγελίζεται. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πάντως ότι σκοπεύει να κάνει χρήση ακόμη και της δυνατότητας έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων προκειμένου να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις. Πριν από τις βουλευτικές εκλογές όμως αναμένεται να καταθέσει στο υπουργικό συμβούλιο νομοσχέδιο «προς γνώση και συμμόρφωση των υποψήφιων βουλευτών» το οποίο δεν θα είναι ακόμη εφαρμόσιμο. Οι διατάξεις θα απαγορεύουν, μεταξύ άλλων, τη σύγκρουση συμφερόντων, την οικογενειοκρατία στην πολιτική ζωή και τη δημόσια διοίκηση, ενώ παράλληλα θα επιβάλει φορολογία στο σύνολο των αποδοχών των βουλευτών.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του θα ζητήσει έλεγχο των δημόσιων οικονομικών, ώστε να έχει έως τα μέσα Ιουνίου «τα αποτελέσματα της τρέχουσας διαχείρισης». Παράλληλα, θα  επιχειρήσει μια «βαθιά μεταρρύθμιση» της σχέσης ανάμεσα στους πολίτες και τη δημόσια διοίκηση. «Εάν γίνει ένα λάθος, μια παράλειψη, η διοίκηση θα πρέπει να βοηθήσει ώστε να διορθωθεί. Αυτό που πρεσβεύω είναι ένα κράτος που συνοδεύει, που διευκολύνει και που δεν τιμωρεί για τα πάντα και πάντοτε» υπογραμμίζει. Το μέτρο θα υιοθετηθεί με προεδρικό διάταγμα, χωρίς να αφορά τις ποινικές υποθέσεις ή την ασφάλεια. Παράλληλα, ήδη από το καλοκαίρι φιλοδοξεί να προωθήσει σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει την απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και την αποκέντρωση της διαπραγμάτευσης. «Το σύνολο των αλλαγών θα γίνει με διατάγματα, στοχεύοντας στην αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα» έχει δηλώσει.