Skip to main content

Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας και εντός νομού; Τι αλλάζει στις μετακινήσεις με ΙΧ; Εξακολουθεί να ισχύει η καραντίνα των 14 ημερών για όσους έρχονται από το εξωτερικό;  Τι ισχύει για τα κέντρα δια βίου μάθησης και τα φροντιστήρια; Το naftemporiki.gr συγκέντρωσε τις απορίες των αναγνωστών του και δίνει τις απαντήσεις.

Οι μετακινήσεις είναι ελεύθερες εντός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας ή εντός νομού του τόπου κατοικίας; 

Στο συγκεκριμένο θέμα υπήρχε σύγχυση καθώς η επίσημη απόφαση ορίζει ότι επιτρέπονται οι μετακινήσεις εντός περιφερειακής ενότητας, αλλά στις προφορικές δηλώσεις τους αρκετά κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για μετακινήσεις εντός νομού. Έδωσε τελικά διευκρινίσεις ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως εξήγησε σε όλη τη χώρα επιτρέπεται η μετακίνηση εντός περιφερειακής ενότητας. Ειδικά για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ωστόσο, ισχύει η δυνατότητα μετακινήσης εντός μητροπολιτικού ιστού. 

Αυτό σημαίνει ότι και μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων οι οποίες απαρτίζουν τον μητροπολιτικό ιστό, υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση.  «Να το πω πιο απλά. Ένας συμπολίτης μας μπορεί να φύγει από την Ελευσίνα (περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής) και να πάει στη Νέα Μάκρη (περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς. Ομοίως επιτρέπονται τελικά οι μετακινήσεις από τα δυτικά ή τα νότια προάστια στο κέντρο της Αθήνας κτλ. 

Τι δεν μπορούν να κάνουν οι κάτοικοι στην Αττική; Δεν μπορούν να ταξιδέψουν για παράδειγμα στην Τροιζήνα (που ανήκει γεωγραφικά στην Πελοπόννησό, αλλά διοικητικά στην περιφερειακή ενότητα νήσων της περιφέρειας Αττικής), γιατί θα πρέπει να περάσουν μέσα από άλλους νομούς. Δεν μπορούν επίσης να ταξιδέψουν στα νησιά, γιατί τα νησιά διέπονται από ειδικό καθεστώς. 

Άρα στις μητροπολιτικές περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης επιτρέπεται η μεταξύ ενοτήτων μετακίνηση, αλλά όχι εκτός περιφέρειας, εκτός μητροπολιτικού ιστού. 

Από Δευτέρα, 4 Μαΐου, πόσοι επιβάτες επιτρέπονται ανά ΙΧ;

Για τις μετακινήσεις με ΙΧ υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς μόνο δύο ατόμων πλέον του οδηγού. Δεν χρειάζεται βεβαίωση για μετακινήσεις εντός έδρας, αλλά εξακολουθεί να απαγορεύεται η άσκοπη μετακίνηση εκτός έδρας.

Είμαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού. Επιβάλλεται να έλθω στην Ελλάδα για παραμονή 15-20 ημερών προκειμένου να ρυθμίσω μια σειρά επειγόντων προσωπικών θεμάτων/εκκρεμοτήτων, που δεν είναι δυνατό να διευθετηθούν υπό καθεστώς 14ήμερης αυτοαπομόνωσης. Είναι αυτό εφικτό;  Μπορεί η σύντροφός μου, υπήκοος Ρουμανίας να με συνοδεύσει;

Η είσοδος από χώρες της Ε.Ε. στην Ελλάδα επιτρέπεται. Απαγορεύονται έως τις 15 Μαΐου μόνο οι πτήσεις από και προς Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, ενώ για τη Γερμανία επιτρέπονται μόνο οι πτήσεις από/προς το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Εξακολουθεί να ισχύει η καραντίνα των 14 ημερών για όσους έρχονται στην χώρα από το εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι η διευθέτηση θεμάτων μπορεί να γίνει είτε τηλεφωνικά/ ηλεκτρονικά (στις περισσότερες υπηρεσίες δίνεται πια αυτή η δυνατότητα) είτε με εξουσιοδότηση ενός τρίτου προσώπου. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει πρώτα να παρέλθει το διάστημα των 14 ημερών.

Η μόνιμη κατοικία μου είναι στον Κολωνό, Αθήνα. Μπορώ να πάω στο εξοχικό μου στο Αλεποχώρι από τη Δευτέρα, 4 Μαΐου;

Ναι μπορείτε, από τη στιγμή που επιτρέπεται η μετακίνηση ουσιαστικά σε όλη την Αττική πλην της περιφερειακής ενότητας νήσων. 

Είμαι αγρότισσα ειδικού καθεστώτος. Θέλω να μετακινηθώ από τη Θεσσαλονίκη στο νομό Καβάλας για αγροτικές εργασίες. Τι πρέπει να κάνω;

Οι αγρότες συμπληρώνουν την βεβαίωση τύπου Α, που ισχύει και για τους εργαζομένους. Όπως ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν έχουν εργοδότη, συμπληρώνουν το έντυπο οι ίδιοι αναφέροντας τον τόπο και τις ώρες εργασίας.

Τι ισχύει με τα Κέντρα Δια βίου Μάθησης/ φροντιστήρια; Ανοίγουν και αυτά κανονικά;

Για τα φροντιστήρια ισχύουν οι αποφάσεις που ελήφθησαν για τα σχολεία. Για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου ανοίγουν από τις 11 Μαΐου και για των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου μία εβδομάδα αργότερα. Πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και ο ανώτατος αριθμός ατόμων (15) ανά τμήμα. Τα κέντρα μάθησης για ενήλικες μπορούν και αυτά να ανοίξουν κανονικά για μαθήματα από τις 11 Μαΐου. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως υπάρχει ισχυρή σύσταση να συνεχιστούν τα μαθήματα με τηλεκπαίδευση, εάν αυτό είναι δυνατόν. 

Είμαι μισθωτή σε αναστολή και έλαβα τα 800 ευρώ. Έκανα αίτηση για το voucher των 600 ευρώ ως επιστήμονας. Γιατί δεν καταβλήθηκαν τα χρήματα;

Κανείς δεν μπορεί να λάβει και την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ και εκείνη των 600 ευρώ για τους επιστήμονες. Κάθε εργαζόμενος ή ελεύθερος επαγγελματίας δικαιούται μόνο μία ενίσχυση.

Μπορείτε να υποβάλετε τις δικές σας ερωτήσεις εδώ