Skip to main content

Μακρόν: Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία και την Ευρώπη

Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία και την Ευρώπη, τόνισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην πρώτη ομιλία του μετά την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της Γαλλικής Δημοκρατίας.

«Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη σας. Αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές δυσκολίες που μας αποδυνάμωσαν. Οι δυσκολίες και τα αδιέξοδα δεν μας καταβάλουν. Θέλω να χαιρετίσω την αντίπαλό μου, την κ. Λεπέν. Σέβομαι τις ψήφους, ακόμη και τις ακραίες. Είναι ευθύνη μου να αφουγκραστώ τον καθένα σας. Θα προσπαθήσω να ξαναφτιάξω τους δεσμούς των πολιτών μας με την Ευρώπη», ανέφερε ο κεντρώος, σοσιαλφιλελεύθερος πολιτικός.

«Η Γαλλία θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της τρομοκρατίας», συνέχισε, ενώ έκανε αναφορά και στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, σε μια έμμεση αναφορά στις αντίθετες θέσεις που έχει εκφράσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Θέλω απόψε το βράδυ να χαιρετίσω τον πρόεδρο Ολάντ, ο οποίος για πέντε χρόνια εργάστηκε προς όφελος της πατρίδας μας», είπε ακόμη ο κ. Μακρόν, ο οποίος είχε εργαστεί ως αναπληρωτής γραμματέας της γαλλικής Προεδρίας επί θητείας Φρανσουά Ολάντ.

Λίγο αργότερα, στην πλατεία μπροστά από το μουσείο του Λούβρου, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας απευθύνθηκε σε χιλιάδες υποστηρικτές του. «Είστε δεκάδες εκατομμύρια. Σας ευχαριστώ που είστε εδώ, που αγωνιστήκατε με θάρρος και σύνεση, γιατί πραγματικά σήμερα το βράδυ νικήσατε, η Γαλλία νίκησε. Αυτό που επιτύχαμε εδώ και μήνες δεν έχει προηγούμενο. Όλοι μας έλεγαν ότι ήταν αδύνατον, αλλά δεν γνώριζαν τη Γαλλία. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας, για τον χρόνο που αφιερώσατε και για την αφοσίωσή σας.

»Η παρακαταθήκη μου είναι να μην σας απογοητεύσω, να σταθώ στο ύψος της εμπιστοσύνης σας. Θέλω απόψε το βράδυ να μιλήσω για τους Γάλλους που με ψήφισαν. Με στηρίξατε και γνωρίζω ότι δεν είναι λευκή επιταγή. Απευθύνομαι σε εκείνους που με ψήφισαν για την προστασία της δημοκρατίας. Ξέρω ότι έχουμε διαφωνίες, αλλά θα υπερασπιστώ τη δημοκρατία. Σέβομαι τον θυμό και την απογοήτευση εκείνων που ψήφισαν την Μαρίν Λεπέν. Θα κάνω ό,τι μπορώ τα επόμενα πέντε χρόνια, για να μην έχουν κανέναν λόγο να ψηφίζουν τα άκρα.

»Να κάνουμε πιο ηθική την πολιτική, να ενισχύσουμε την οικονομία μας, να επανιδρύσουμε την Ευρώπη, να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών. Κερδίσαμε ένα δικαίωμα, επιλέξατε την τόλμη, το θάρρος. Όλοι προσδοκούν η Γαλλία να τους εκπλήξει και πάλι», κατέληξε ο νέος Γάλλος πρόεδρος.