Ένας χρόνος ολοκληρώνεται από την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας, η οποία γέννησε ελπίδες για μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και φρένο στον λαϊκισμό και τα άκρα. Ωστόσο η πλεινότητα των Γάλλων βαθμολογεί αρνητικα τον απολογισμό των πεπραγμένων του. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από έρευνα του Κέντρου Πολιτικών Επιστημών της Sciences Po (Cevipof) και της Ipsos-Sopra για λογαριασμός της εφημερίδας Le Monde.
Το 55% των συμμετεχόντων χαρακτηρίζει «αρνητικό» τον απολογισμό της έως τώρα θητείας Μακρόν, έναντι του 45% που κρίνει ότι ήταν θετικός.
Τη χειρότερη βαθμολογία ο Γάλλος πρόεδρος λαμβάνει στις πολιτικές για την αγοραστική δύναμη των Γάλλων και τον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων. Το 78% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως κινούνται στη λάθος κατεύθυνση. Το 76% των Γάλλων θεωρεί ότι η οικονομική πολιτική «ωφελεί πριν απ’ όλους τους πιο ευκατάστατους», ενώ μόλις το 16% θεωρεί πως είναι προς όφελος «του συνόλου των Γάλλων». Ακόμα χαμηλότερο είναι το ποσοστό που τη θεωρεί ευνοϊκή για τα λαϊκά στρώματα (5%) ή τη μεσαία τάξη (3%).
Έντονη η απογοήτευση και στο μέτωπο της υγείας, με το 72% να επικρίνει τους χειρισμούς του προέδρου, ενώ παρόμοιο είναι το ποσοστό δυσαρέσκειας (70%) για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού (66%).
Όσον αφορά στις προσπάθειες για τη μείωση της ανεργίας αρνητικό πρόσημο βάζει το 51%, ενώ το ίδιο ισχύει και στη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Ωστόσο ο Εμανουέλ Μακρόν απολαμβάνει την εμπισοσύνη των πολιτών στα ευρωπαϊκά θέματα και ευρύτερα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το 60% αξιολογεί θετικά την πολιτική του για την Ε.Ε., το 63% του δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην εξωτερική πολιτική και το 57% στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε μια κλίμακα από το 0 μέχρι το 10 στο φάσμα από τον προσδιορισμό «πολύ αριστερός» ως το «πολύ δεξιός», ο Εμανουέλ Μακρόν βαθμολογείται με 6,7.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑFP