Skip to main content

Στο ΣτΕ οι προσφυγές καναλιών για τις άδειες – Το καλοκαίρι η απόφαση

Ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν οι προσφυγές της ΕΙΤΗΣΕΕ και των τηλεοπτικών σταθμών ΑΝΤΕΝΝΑ, ALPHA, SKAI, STAR και MEGA, που ζητούν να ακυρωθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των επτά αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκατ. ευρώ.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η τιμή εκκίνησης που, όπως λένε, δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, είναι υπερβολική καθώς δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, από τα οποία εξαρτάται ο καθορισμός της. 

Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρουν, μειώνει το ενδιαφέρον προσέλευσης και αδειοδότησης των υποψηφίων παραβιάζοντας ταυτόχρονα την αρχή της ελεύθερης έκφρασης, τις συνταγματικές αρχές του πλουραρισμού και της πολυφωνίας. Μάλιστα, σημειώνουν ότι θα μπορούσε να χορηγηθούν 16 άδειες.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί και η ΕΙΤΗΣΕΕ χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές τις αποφάσεις του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και αντίθετες στην ΕΣΔΑ και στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής  αγοράς, γιατί, όπως αναφέρουν, περιορίζεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός. 

Για τον καθορισμό του αριθμού των αδειών

Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι για τον καθορισμό του αριθμού των επτά αδειών, δεν υπήρξε μελέτη από το αρμόδιο όργανο (ΕΕΤΤ ). Όπως επεσήμαναν μάλιστα, «στον προηγούμενο διαγωνισμό που ακυρώθηκε από το δικαστήριο σας ήταν μόνο τέσσερις. Τώρα έγινε επτά. Αν το ακυρώσετε και πάλι τότε μπορεί να αυξηθεί κι άλλο», με τον Πρόεδρο του ΣτΕ Νίκο Σακελλαρίου, να σχολιάζει: «Τότε λέγατε ότι είναι λίγες». 

Για την τιμή εκκίνησης

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η τιμή εκκίνησης που καθορίστηκε από το ΕΣΡ, είναι αναιτιολόγητη και δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Όπως λένε, πρόθεση της πολιτείας δεν είναι η βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών και αποκατάσταση της τάξης στον τηλεοπτικό χώρο. «Επιδίωξή της είναι η οικονομική εξάντληση των τηλεοπτικών σταθμών. Η τηλεοπτική δραστηριότητα δεν είναι για μας δωρεάν, καταβάλλουμε χρήματα. 1,7-1,8 εκατομμύρια το χρόνο στοιχίζει σε κάθε σταθμό η ταυτόχρονη μετάδοση σε υψηλή και τυπική ευκρίνεια», υποστηρίζουν και προσθέτουν : «Το φάσμα αντέχει πολύ περισσότερες από επτά άδειες, ενώ δεν γνωρίζουμε πόσες θα είναι οι ειδικές άδειες και πότε θα προκηρυχθούν. Το τίμημα είναι υπέρμετρο. Στην Κύπρο π.χ μπορώ να έχω τηλεοπτική άδεια με 50.000 ευρώ και σε σκανδιναβικό κράτος το ίδιο με αυστηρότερα όμως ποιοτικά κριτήρια».  

Τι ανέφερε η Τηλέτυπος

Για μη νόμιμη απόφαση του ΕΣΡ  με την οποία τερματίστηκε η λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, έκανε λόγο η Τηλέτυπος. Όπως ανέφερε, η απόφαση ήταν πλημμελής και παράνομη και ότι από τον Σεπτέμβρη του 2016 το MEGA δεν αποτελεί ενημερωτικό σταθμό, αλλά ψυχαγωγικό και ακόμα γι’ αυτού του τύπου τα κανάλια δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός. 

Για ολοκληρωτική καταστροφή έκαναν λόγο ο δικηγόρος των 120 εργαζομένων του MEGA. “Τα θύματα είναι οι εργαζόμενοι. Θέλουμε να υπάρχει νόμιμη διαδικασία και κανόνες στην τηλεοπτική αγορά. Με την άμισθη εργασία και την χρήση του αρχείου του MEGA, έχει γίνει μέχρι σήμερα απόσβεση του μεγαλύτερου μέρους του δανείου». 

Τα επιχειρήματα του Δημοσίου

Τις προσφορές των τηλεοπτικών σταθμών στον πρώτο διαγωνισμό που ακυρώθηκε από το ΣτΕ επικαλέστηκαν οι νομικοί σύμβουλοι του Δημοσίου. 

«Μέχρι τον πρώτο διαγωνισμό δεν είχαμε πείρα για το πόσο κοστίζει μια τηλεοπτική άδεια. Όμως τότε ο ΣΚΑΪ προσέφερε 43,6 εκατομμύρια που ήταν τα λιγότερα και ο ΑΝΤ1 75 που ήταν τα περισσότερα. Τότε δεν θα έδιναν ούτε ένα ευρώ παραπάνω για να αγοράσουν κάτι που δεν άξιζε τόσο. Πίστευαν ότι αυτή είναι η τιμή. Το Star και Alpha εγκατέλειψαν μάλιστα τη διαγωνιστική διαδικασία μη δίνοντας περισσότερα χρήματα. Όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες δεn δίνουν χαριστικά λεφτά. Ο ένας που ασχολείται και με το ποδόσφαιρο, πήρε μαγαζί γωνία, μια πολύ μεγάλη ομάδα που προτιμά να την αφήσει να καταρρεύσει τώρα, παρά να βάλει χρήματα που θεωρεί ότι δεν αξίζουν», ανέφεραν οι νομικοί σύμβουλοι του Δημοσίου. 

Και οι δύο πλευρές (τηλεοπτικοί σταθμοί- Δημόσιο) θα υποβάλλουν τα υπομνήματά τους μέχρι τις 14 Μαΐου, ενώ η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να εκδοθεί το καλοκαίρι. 

naftemporiki.gr