Skip to main content

Η Σρι Λάνκα γνώριζε για δίκτυο εξτρεμιστών τέσσερις μήνες πριν από τις επιθέσεις

Πληροφορίες ότι δίκτυο ισλαμιστών εξτρεμιστών ήταν ενεργό στη Σρι Λάνκα και πιθανότατα οργάνωνε τρομοκρατικές επιθέσεις είχαν δοθεί στις αρχές της χώρας από ξένες μυστικές υπηρεσίες πριν από τουλάχιστον τέσσερις μήνες από το μπαράζ επιθέσεων με τους εκατοοντάδες νεκρούς και τραυματίες σε εκκλησίες και ξενοδοχεία ανήμερα το Πάσχα των Καθολικών.

Την αποκάλυψη κάνουν τοπικοί και δυτικοί αξιωματούχοι πυροδοτώντας νέα οργή εναντίον των αρχών της χώρας, οι οποίοι έχουν ήδη παραδεχτεί ότι είχαν σχετικές πληροφορίες για τις βομβιστικές επιθέσεις δύο εβδομάδες πριν.

«Πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη, διότι δυστυχώς εάν οι πληροφορίες είχαν δοθεί στους σωστούς ανθρώπους, ακτιμώ ότι αυτό που συνέβη θα είχε αποφευθχεί ή τουλάχιστον θα είχ περιοριστεί», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Άμυνας της Σρι Λάνκα Ρουβάν Βιζεβαρντένε.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαϊθριπάλα Σιρισένα ζήτησε την παραίτηση ανώτερων αξιωματούχων, οι οποίοι δεν ενημέρωσαν εγκαίρως για τα σημειώματα των ινδικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι αρχές ερευνούν τώρα εάν όντως το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων, συνδέεται με αυτές. Όπως δήλωσε χθες ο Βιζεβαρντένε, μέχρι στιγμής από τις έρευνες προκύπτει ότι οι περισσότεροι βομβιστές αυτοκτονίας «ήταν πολύ μορφωμένοι, μεσαίας ή ανώτερης κοινωνικής τάξης, οικονομικά ανεξάρτητοι, όπως και οι οικογένειές τους».

Η αστυνομία προχώρησε σε άλλες 16 συλλήψεις υπόπτων για τις επιθέσεις, αυξάνοντας τον αριθμό των κρατουμένων που ανακρίνονται στους 76.

Στη Σρι Λάνκα έχει επιβληθεί κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Σήμερα σημειώθηκε έκρηξη στην πόλη Πουγκόντα, ανατολικά του Κολόμπο, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν θύματα, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian, BBC