Εποικοδομητικές χαρακτηρίζουν τις επαφές με την ελληνική πλευρά στην Ουάσινγκτον τόσο το Διεθενές Νομισματικό Ταμείο όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει. Επιβεβαιώνουν δε όλες οι πλευρές ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ σημειώνουν ότι θα είναι καθοριστική σημασίας το Eurogroup της 22ας Απριλίου στο Άμστερνταμ.
«Οι επαφές ήταν εποικοδομητικές» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσα αποτελέσματα. «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, για αυτό και δεν θα πρέπει να περιμένετε άμεσα αποτελέσματα. Αυτά τα πράγματα θέλουν χρόνο» δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. H θέση μας όσον αφορά στην οικονομική βιωσιμότητα και σταθερότητα της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενη στο προσφυγικό ζήτημα είπε ότι για την αντιμετώπισή του θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν «όλες οι δυνάμεις», υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο μία χώρα.
Π. Μοσκοβισί: Υπάρχει πολιτική βούληση- Χρειάζεται δουλειά
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί. Διαπιστώνει σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με τους πιστωτές, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι μένει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 22ας Απριλίου, που θα λάβει χώρα στο Άμστερνταμ.
«Σημειώθηκε καλή πρόοδος τις τελευταίες ημέρες και θα πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να φτάσουμε σε ένα σημείο, που θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Η πολιτική βούληση για μία συμφωνία υπάρχει από όλες τις πλευρές» συμπλήρωσε.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάλεσε εκ νέου την Αθήνα να θέσει σε εφαρμογή όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. «Χρειάζεται να νομοθετηθούν όλες τις μεταρρυθμίσεις με αξιόπιστο τρόπο» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη διαφωνία των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για τους δημοσιονομικούς στόχους, σχολίασε πως το πρόγραμμα δεν μιλάει για πελόνασμα 3,5% “επί δεκαετίες”. Θέτει, όπως εξήγησε, το στόχο αυτό για το 2018 και αυτό είναι εφικτό.
Στο μνημόνιο αναφέρεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα 0,5% 1,75% και 3,5% για το 2016, το 2017, το 2018 και έπειτα (2018 and beyond) αντίστοιχα. Όπως εξήγησε ο κ. Μοσκοβισί το “έπειτα” αναφέρεται στη διατήρηση πλεονάσματος προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Από την πλευρά του και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φέρεται να δήλωσε ότι στόχος όλων των πλευρών είναι να υπάρξει μία συμφωνία μέσα στην εβδομάδα μετά την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup.