Skip to main content

Κυρ. Μητσοτάκης: Αναμένουμε σήμερα τις εισηγήσεις – Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά

Τις εισηγήσεις της Επιτροπής εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως αναμένει η κυβέρνηση ώστε να κινηθεί αναλόγως στο σχεδιασμό της για προσεκτικό άνοιγμα. Αναγνωρίζοντας πως δοκιμαζόμαστε από το τρίτο κύμα και ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως υπάρχει μια συσσωρευμένη κούραση και ότι τα μέτρα δεν τηρούνται. 

«Θα αναμένουμε σήμερα τις εισηγήσεις της Επιτροπής, οι οποίες θα λάβουν υπόψη από τη μία, τα επιδημιολογικά δεδομένα –τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά- και από την άλλη το γεγονός ότι υπάρχει μια συσσωρευμένη κούραση του κόσμου και ότι τα μέτρα εκ των πραγμάτων δεν τηρούνται πλήρως, κάτι το οποίο συμβαίνει και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Και θα κινηθούμε ανάλογα, αφού ακούσουμε τους ειδικούς, όπως το κάνουμε πάντα», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατα την τακτική του επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Εξέφρασε, ωστόσο, την αισιοδοξία του ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει, ευχαριστώντας τους γιατρούς και το υγειονομικο προσωπικό. 

Χαρακτηρίζοντας ως ενθαρρυντικό νέο, το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες είδαμε μια ισορροπία στις εισαγωγές και στα εξιτήρια των νοσοκομείων της Αττικής ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το μεγάλο ενθαρρυντικό νέο είναι η ίδια  η διαδικασία του εμβολιασμού η οποία, όπως είπε, προχωράει με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Δυστυχώς, είπε, δεν έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα εμβόλια, καθώς είναι γνωστό ότι υπήρξαν καθυστερήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην παράδοση των εμβολίων. Όμως, υποστήριξε, ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι Έλληνες προσέρχονται να εμβολιαστούν, τα εμβόλια έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

«Και από τον Απρίλιο που θα έχουμε πολλά περισσότερα εμβόλια στη διάθεσή μας, θα μπορούμε πολύ πιο γρήγορα να χτίσουμε αυτό το τείχος της ανοσίας το οποίο τελικά θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας», όπως διαβεβαίωσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου, με τους οποίους, όπως είπε, «η χώρα εξέπεμψε μια εικόνα ενότητας, αυτοπεποίθησης, αλλά και μέτρου. Νομίζω ότι ήταν μια ευκαιρία να αναλογιστούμε όλα αυτά που έχουμε πετύχει διακόσια χρόνια, να διδαχθούμε από τα λάθη μας και να χαράξουμε με αυτοπεποίθηση και σιγουριά έναν δρόμο για το μέλλον». 

Ο κ. Μητσοτάκης έπειτα συνόψισε τους στόχους της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, το οποίο παρουσιάστηκε νωρίτερα. «Η δικιά μας πρόθεση είναι να αξιοποιήσουμε αυτούς τους πόρους, για να πετύχουμε έναν δραστικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Και πιστεύω ότι το σχέδιο αυτό, το οποίο θα συζητηθεί εκτενώς και με τα υπόλοιπα κόμματα και τελικά θα πάρει τη μορφή νόμου που θα ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, θα είναι μια ευκαιρία να συμφωνήσουμε σε μια σειρά τολμηρών πολιτικών που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της χώρας και θα δώσουν προοπτική και ελπίδα κυρίως στα νέα παιδιά, στους νέους ανθρώπους οι οποίοι είναι κι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο σήμερα από την πανδημία. Θα είναι μια ευκαιρία να συμφωνήσουμε σε μια σειρά τολμηρών πολιτικών που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της χώρας, και θα δώσουν προοπτική και κυρίως ελπίδα στα νέα παιδιά, στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο σήμερα από την πανδημία», είπε. 

Η κ. Σακελλαροπούλου από την πλευρά της απάντησε πως «είναι κοινή πεποίθηση νομίζω ότι γιορτάσαμε την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, με τον τρόπο που άρμοζε σε αυτήν  την ιστορική επέτειο. Με ευθύνη απέναντι στην ιστορία μας, με συγκίνηση για τους αγώνες των προγόνων μας, με συμμετοχή των συμμάχων μας που συνέβαλαν στην ανεξαρτησία μας, και με σεβασμό στους καταναγκασμούς που έχει επιφέρει η πανδημία».

Όσον αφορά το μέτωπο της πανδημίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως κατανοεί την κόπωση των πολιτών και πως βλέπει ότι και οι ειδικοί και η κυβέρνηση αναζητούν τρόπους διεξόδου από αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον. «Δυστυχώς δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και συνταγές», είπε. «Παρά τις μικρές  ανάσες ελευθερίας, όποιες είναι αυτές  που μπορούν να δοθούν, είναι προφανές ότι η διαδρομή προς την κανονικότητα δεν θα είναι απλή ούτε εύκολη«, συνέχισε. 

«Είναι όμως αναγκαίο να κερδίσουμε το στοίχημα της ανασύνταξης της οικονομίας, το άνοιγμα του τουρισμού. Ειδικά για το θέμα  της οικονομίας πιστεύω ότι θα συμβάλλει το ταμείο ανάκαμψης  τόσο για την ανακούφιση εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο, όσο για το πολύ σημαντικό μακροπρόθεσμα θέμα της παραγωγικής  ανασυγκρότησης της χώρας», πρόσθεσε. 

«Στο θέμα των περιορισμών θεωρώ επίσης εξίσου πολύ σημαντικό την ανάγκη των παιδιών και των νέων ανθρώπων να επιστρέψουν στα σχολεία και τα πανεπιστήμια τους Είναι ο φυσικός τους χώρος και υφίστανται μεγάλο βάρος τόσο καιρό», είπε επίσής και συνέχισε τονίζοντας τη σημασία των εμβολιασμώβ. 

«Τα καλά νέα θεωρώ και εγώ έρχονται από το  μέτωπο των εμβολίων. Πέρα από τη συγκινητική εκδήλωση της πρόθεσης μεγαλύτερων συμπατριωτών μας να εμβολιαστούν βρίσκω σημαντικό ότι εκδηλώνεται η πρόθεση μεγάλου ποσοστού  του πληθυσμού  να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατόν. Είναι κι ένα μήνυμα ευθύνης και αλληλεγγύης προς όλους εκείνους που δίστασαν ή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν σε  πρώτη φάση. Κι εδώ θέλω να επισημάνω ότι τα όρια της ατομικής μας ελευθερίας δεν είναι απεριόριστα. Πρέπει να  έχουμε συναίσθηση και της ευθύνης μας απέναντι στους διπλανούς μας, απέναντι σε όσους κινδυνεύουν από τη δική μας απροσεξία, από τη δική μας εγωιστική –και αντιεπιστημονική θα μπορούσα να πω- στάση απέναντι στους συμπολίτες μας», κατέληξε. 

Με αφορμή αυτή την τοποθέτηση της κ. Σακελλαροπούλου ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τη σημασία των self-tests,αποτελούν τα οποία μπορούν να γίνουν εύκολα από τον κάθε πολίτη στην ασφάλεια της οικίας του. «Αποτελεί απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αυτά τα self-tests, τα οποία ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε πια τις επόμενες μέρες, να χορηγηθούν κατά προτεραιότητα στους μαθητές των σχολείων. Ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες τάξεις του Λυκείου, στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους στα σχολεία, έτσι ώστε να δώσουμε στην Επιτροπή ένα πρόσθετο όπλο το οποίο θα έχει στη διάθεσή της, για να μπορέσουν να επιστρέψουν τα μεγαλύτερα παιδιά -ξεκινάμε από τα μεγαλύτερα παιδιά γιατί έχουμε και το ζήτημα των Πανελληνίων εξετάσεων και γιατί τα Λύκεια είναι αυτά που έχουν μείνει το μεγαλύτερο διάστημα κλειστά- στα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.