Skip to main content

Νέος ισχυρός σεισμός σήμερα τις Φιλιππίνες

Νέος σεισμός 6,5 Ρίχτερ καταγράφηκε σήμερα στο νησί Σαμάρ στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), μία ημέρα μετά το σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, εξαιτίας του οποίου τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή θύματα από τον νέο σεισμό.

Την ίδια ώρα σε περισσότερους από εκατό υπολογίζονται οι τραυματίες από την πτώση αντικειμένων και συντριμμιών, κυρίως στην Μανίλα, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών ανακοίνωσε ότι οιτραυματίες από τον χθεσινό σεισμό ανέρχονται σε 81 και ότι εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 14 ανθρώπων. Επίσης διευκρίνισε ότι 29 κτίρια στο Λουζόν έχουν υποστεί ζημιές.

Ωστόσο ο απολογισμός αυτός μπορεί να αυξηθεί. Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται στην πληγείσα ζώνη για να εντοπίσουν επιζώντες και να κάνουν μια αποτίμηση των ζημιών, κυρίως σε απομονωμένες τοποθεσίες στις οποίες έχουν διακοπεί εξαιτίας του σεισμού η ηλεκτροδότηση και τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ο χθεσινός σεισμός προκάλεσε επίσης σημαντικές ζημιές στο διεθνές αεροδρόμιο Κλαρκ, το δεύτερο μεγαλύτερο της πρωτεύουσας, το οποίο έχει φτιαχτεί σε πρώην βάση του αμερικανικού στρατού.

Μάχη με τον χρόνο δίνουν σήμερα τα σωστικά συνεργεία στην πόλη Πόρακ, που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μανίλα, για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων στα συντρίμμια τετραώροφου εμπορικού κτιρίου με καταστήματα.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι 24 άνθρωποι που πιστεύεται ότι βρίσκονταν μέσα στο κτίριο αγνοούνται ακόμη.

Για λόγους ασφαλείας, χιλιάδες πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στο «Δακτυλίδι της Φωτιάς», όπως ονομάζεται η σεισμογενής περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες και υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα.

naftemporiki.gr μς πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters